Grad NOVSKA Službene stranice

8. Better Building Brunch s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

8. Better Building Brunch s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

U organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju u hotelu Esplanade u srijedu, 10. veljače održan je 8. Better Building Brunch, okupljanje kojemu je glavni cilj povezati ljude različitih profila koji su zainteresirani za zelenu gradnju, održivi razvoj i društveno odgovorna poslovanja u Hrvatskoj. Hrvatski savjet za zelenu gradnju je član World Green Building Councila, odnosno punopravni član međunarodne mreže za zelenu gradnju. Osnovan je 2009. a promovira ideju zelene, odnosno održive gradnje. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je kao glavna govornica, a izlagala je na temu „Da li i kako na budućnost Hrvatske utječe povijesni sastanak o klimatskim promjenama u Parizu – COP 21?“.

Skupu su nazočili brojni veleposlanici, predstavnici obrazovnog i gospodarskog sektora u Hrvatskoj, te gradonačelnici Dugog Sela, Čazme, Ludbrega i gradonačelnik Novske Vlado Klasan. Izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Snježana Turalija pozdravila je sve prisutne, istaknuvši kako su sve zemlje, gradovi, županije, tvrtke i institucije, ali i pojedinci, pozvani boriti se protiv negativnih posljedica klimatskih promjena.

Predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i direktorica HPB nekretnina d.o.o. Petra Škevin u svom je pozdravnom govoru naglasila prednosti zelenih zgrada, poput unaprjeđenja unutarnje kvaliteta zraka, povećane produktivnosti zaposlenika, blizine javnih sadržaja, smanjene buka i mnoge druge.

"Hrvatska može i treba smanjiti štetne utjecaje globalnih klimatskih promjena. Istodobno, Hrvatska mora osigurati proizvodne aktivnosti koje će osigurati više radnih mjesta za naše mlade i njihov ostanak u domovini. To je moguće učiniti putem zelene ekonomije, posebno zelene gradnje, pokretanjem ekološke poljoprivrede i marikulture, povezivanjem smeđe – plavo – zelene Hrvatske", istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dodavši kako je prošle godine za energetsku obnovu obiteljskih kuća izdvojeno više od 500 milijuna kuna bespovratnih poticaja, za obnovu više stambenih zgrada 150 milijuna kuna, te da je u sektoru prometa za ekološka vozila odobreno više od 18 milijuna kuna.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju je u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i još 12 europskih zemalja, dio europskog projekta pod nazivom Build Upon, financiranog iz programa Horizon 2020, čiji je cilj unaprjeđenje nacionalnih politika vezanih uz energetsku učinkovitost.