Grad NOVSKA Službene stranice

Grad Novska poljoprivrednim gospodarstvima (101) i poduzetnicima (19) podijelio potpore u vrijednosti 538 tisuća kuna

Grad Novska provodi razne mjere putem kojih pridaje veliku važnost ravnomjernom razvitku poljoprivrede, obrtnika i gospodarsvenika. To je prepoznato i na državnom nivou, te je Grad Novska proglašen trećim u Hrvatskoj po izdvajanju za poljoprivredu. Mjerama se subvencionira poticanje razvoja biljne proizvodnje, stočarstva, govedarstva, ovčarstva, konjogojstva i ekološke proizvodnje, kao i provedba edukacije poljoprivrednika, te brojna druga ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i poduzetnike s područja Grada Novske. Temeljem programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grada Novske za razdoblje 2016./2020. je u srijedu, 21. prosinca u Gradskoj vijećnici održana podjela obavijest o dodijeljenim potporama poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima koji su ostvarili potpore u 2016. godini.

Ukupno 19 poduzetnika ostvarilo je pravo na jednako toliko potpora u vrijednosti 92 tisuće kuna, dok je 101 poljoprivredno gospodarstvo ostvarilo pravo na ukupno 146 potpora u vrijednosti 446 tisuća kuna. Obavijesti o dodijeljenoj potpori, korisnicima su uručili gradonačelnik Vlado Klasan i pročelnica Eva Đurić. "Svrha ulaganja je edukacija ljudi, osim toga i da obilaze sajmove i steknu stručna znanja kako bi mogli unaprijediti svoja poljoprivredna gospodarstva i obrte" – izjavila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Novske Eva Đurić.

Nazočnim predstavnicima poljoprivrednih gospodarstava i poduzetnicima s područja Grada Novske obratio se gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji im je poručio kako je Grad i dalje odlučan u namjeri da pomaže njihov razvitak. "Još 2013. godine sam rekao da ćemo, ako dobijemo mandat za upravljanje Gradom, učiniti sve da pokrenemo poljoprivredu, u nju treba ulagati jer možda nam se uloženo u budućnosti vrati kroz neko novo radno mjesto" – rekao je gradonačelnik. Naglasio je kako će prema novom zakonu Grad nagodinu u prvom mjesecu, odnosno do kraja ožujka objaviti poziv za potpore malom i srednjem poduzetništvu i poljoprivredi, pozvavši sve poduzetnike i vlasnike OPG-a da se prijave kako bi sredstva dobili na vrijeme.

 

"Posebno me raduje što smo iz našeg Proračuna, koji je relativno mali, od 2013. godine izdvojili značajnih 4.346.446,97 kuna. U taj iznos nisu uračunate sanacije poljskih puteva i određena druga davanja. Za malo i srednje poduzetništvo izdvojena su 2.576.407,50 kuna, dok je poljoprivrednicima uručeno 1.770.039,47 kuna. Bitno je da je ova Gradska uprava vas prepoznala kao važan čimbenik našeg društva" – izvijestio je gradonačelnik Klasan, konstatirajući kako Grad njihovu poziciju jača i kroz turističku ponudu, te je naglasio kako svi zajedno, uključujući i ostale građane Grada Novske, tvore jedan mozaik i sliku Grada u budućnosti. Pozivao ih je da s Gradskom upravom podijele određena znanja i iskustva, kao i svoje ideje, sugestije, kritike i prigovore, kako bi zajedno stvorili bolji Grad.

U ime svih predstavnika poljoprivrednih gospodarstava na dodijeljenim potporama se zahvalio predsjednik pčelarske udruge "Metvica" Damir Bukvić, dok se u ime svih poduzetnika obratio predsjednik Udruženja obrtnika Željko Pugelnik. "Od srca se zahvaljujem Gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom koji su prepoznali situaciju u obrtništvu i OPG-ima. Moram reći da su ovo velika sredstva, a kao predsjednik udruženja moram istaknuti da smo našli zajednički jezik s gradonačelnikom, koji ima sluha za naše probleme i uvijek je spreman pomoći. Dobro se dobrim vraća, zapamtite to i kad bude trebalo vratite, odnosno pružite uzajamnu potporu" – izjavio je Željko Pugelnik.