Grad NOVSKA Službene stranice

Na Hrvatsko-turskom forumu ostvareni značajni kontakti

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i turskog Međunarodnog odbora za ekonomsku suradnju, u srijedu 27. travnja u zagrebačkom hotelu Westin, održan je Hrvatsko-turski gospodarski forum. Forumu je nazočio predsjednik Republike Turske  Recep Tayyip Erdogan, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, te mnogi hrvatski i turski ministri, kao i brojni gospodarstvenici. Forumu se, na poziv turskog veleposlanstva odazvao i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, zajedno sa zamjenikom Tomislavom Baićem i pročelnicom Evom Đurić. Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako veliki broj nazočnih gospodarstvenika svjedoči o dobrim odnosima i bliskoj suradnji između Hrvatske i Turske, te je ovim putem izrazila punu potporu turskim ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo. 

Predsjednik Republike Turske kazao je kako je privatni sektor najvažniji pokretač ekonomije koji ima posebnu ulogu, te je dodao kako se nada da će se u skoroj budućnosti u Istanbulu održati sličan susret i da će HGK svoje predstavništvo otvoriti i u Turskoj. "Turska ima 75 milijuna stanovnika, a mi izvozimo tek nešto više od 100 milijuna dolara, što znači da stanovnik Turske ne potroši ni dolar i pol na proizvode i usluge iz Hrvatske, dok istovremeno jedan stanovnik Hrvatske potroši 60-ak dolara na turske proizvode" – izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović, koji je s predsjednikom turskog Odbora za ekonomiju DEIK potpisao Memorandum o razumijevanju ovih dvaju institucija. Na gospodarskom forumu sudjelovalo je oko 150 turskih, te 450 hrvatskih tvrtki, a predstavnici Grada Novske na čelu s gradonačelnikom Vladom Klasanom, razmijenili su kontakte sa brojnim turskim potencijalnim investitorima. Povoljan geostrateški položaj poduzetničkih zona Grada Novske uvelike je zainteresirao ulagače, a povoljni uvjeti u vezi cijene zemljišta i brojnih olakšica, kao i veliki postotak radno sposobnog stanovništva, temelj su za svaku daljnju suradnju. 

Neki od investitora s kojima  su razgovarali predstavnici Grada, iskazali su poseban interes, te su najavili kako će u narednih mjesec dana doći u službeni posjet našem Gradu. Gradonačelnik je naglasio kako je počašćen pozivom na ovako značajan skup, a istaknuo je kako je sudjelovanje predstavnika Novske na Forumu od velikog značaja za Grad. "Moramo što više promovirati naše Poduzetničke zone, koje zaista jesu jedne od najperspektivnijih u Hrvatskoj, a u skladu s tim smo obišli dosta potencijalnih investitora koji su najavili svoj dolazak, te su uvidjeli zajedničke interese preko kojih svoje proizvode i usluge mogu plasirati na tržište Europske unije" – rekao je gradonačelnik koji je naglasio kako je prioritet ove Gradske uprave osnaživanje gospodarstva i privlačenje potencijalnih investitora u Novsku.