Grad NOVSKA Službene stranice

Terastone izabire izvođača radova i kreće gradnja tvrtke u PZ Novska

Terastone izabire izvođača radova i kreće gradnja tvrtke u PZ Novska

Usprkos sumnjičavosti i prozivanjma Novska za 10 mjeseci ima novi proizvodni pogon i nova radna mjesta.

U Poduzetničkoj  zoni Novska u vlasništvu Grada Novske, koja raspolaže sa 85 hektara zemljišta, prvi partner je veliki  talijanski  proizvođač strojeva za radove u mramoru, granitu i kompozitnom kamenu koji zapošljava 630 radnika. Kao ulagač formalno nastupa tvrtka Terastone Croatia, no iza nje stoji moćni suvlasnik – Breton  sa sjedištem u Venetu u gradu Castello di Godego.

Sada se može reći da, nakon svih pripremnih radnji, započinje gradnja samog proizvodnog objekta. Dosta objektivnih okolnosti nije išlo u korist kako investitora, tako ni Gradskoj upravi. Pribavljanje svih potrebitih dokumenata, dozvola i jamstava bilo je dodatno usporeno na državnoj razini, prvenstveno zbog postizborne procedure izbora odgovornih ministarstava kao i čelnih osoba tih institucija. Konačno, ustrojem Vlade RH stvari su se pokrenule. Tako su početkom travnja gradonačelnik Vlado Klasan i zamjenik gradonačelnika Tomislav Baić u Zagrebu održali radni sastanak s  ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem, koji je rezultirao ministrovim aktom odnosno Prijavom za korištenje potpore za ulaganje na temelju Zakona o poticanju ulaganja (NN br. 102/15) za projekt ulaganja pod nazivom: Izgradnja tvornice za proizvodnju prirodnog kompozitnog kamena. Vrlo brzo uslijedila je građevinska dozvola,  a nakon dobivanja statusa nositelja poticajnih mjera po navedenom Zakonu što se očekuje unutar ovog mjeseca slijedi izbor izvođača radova, te konačno i sama gradnja tvornice.

Član Uprave Terastone Croatia, Frane Romac detaljnije je objasnio trenutne radnje na ovoj investiciji. "Prijava za korištenje potpore za ulaganje na temelju Zakona o poticanju ulaganja (NN br. 102/15) za projekt ulaganja pod nazivom: Izgradnja tvornice za proizvodnju prirodnog kompozitnog kamena zaprimljena je od strane nadležnog ministrastva, te po Zakonu o poticanju ulaganja tvrtka Terastone Croatia ima pravo korištenja potpora koje su dio financijske konstrukcije projekta. Građevinska dozvola je izdana 2. svibnja  2106., a nakon dobivanja statusa nositelja poticajnih mjera po navedenom Zakonu što se očekuje unutar ovog mjeseca očekuje nas izbor izvođača radova. Izbor izvođača radova je u drugoj fazi tj. drugom krugu i budući da je to najdelikatniji dio projekta ne možemo sa sigurnošću reći kad će izvođač biti odabran. Nakon izbora izvođača radova može se krenuti s izgradnjom objekta. Rokove samog početka izgradnje je nezahvalno davati ali projekt je u završnoj fazi i kada se dobije potvrda o statusu nositelja poticajnih mjera i odaberu izvođači kreće izgradnja. Rok za početak proizvodnje je od 8-10 mjeseci" rekao je Frane Romac.

Od vremena potpisivanja Ugovora, pa do skorašnjeg početka radova gradska uprava i gradonačelnik bili su izloženi brojnim prozivanjima, netočnim tvrdnjama i informacijama pa čak i uvredama, kako od strane oporbe, tako i na društvenim mrežama. Upravo gornji navodi jednog od čelnih osoba tvrtke Terastone Croatia, te skorašnji sastanak gradonačelnika Vlade Klasana i njegovih suradnika s Upravom tvrtke odgovor je svima onima koji su sumnjičavo i s rezervom komentirali kapitalno ulaganje u Poduzetničkoj zoni Novska. Gradu su, prije svega zbog novih radnih mjesta i zaustavljanja odlaska mladih stručnih osoba, neophodne gospodarske investicije, kao preduvjet bolje budućnosti svih nas na ovim prostorima.

Potrebno je istaknuti da je za Breton, inovativnu tvrtku sa sjevera Italije, globalnog igrača s visokom produktivnosti, ovo prva greenfield investicija u Hrvatskoj u izgradnju tvornice za proizvodnju umjetnog mramora. Radi se o  industrijskom materijalu koji nastaje tehnološkim procesom miješanja mljevenog prirodnog mramora sa umjetnim smolama i pigmentima. Kombiniranjem različitih veličina i boja kamenog zrna nastaju materijali s potpuno različitim vizualnim identitetima, te je moguće proizvesti moderne površine potpuno ujednačene strukture i boje ili interpretirati tradicionalni izgled prirodnog mramora ili terazza na suvremen način. Tvrtka planira iz Grčke uvoz granulata, a u Novskoj bi proizvodili kompozitni kamen.

Potpisivanje predugovora između Grada Novske i tvrtke “Terastone Croatia” obavljeno je u Gradskoj vijećnici 24. veljače 2015. godine. Ugovor su potpisali gradonačelnik Novske Vlado Klasan i predsjednik uprave tvrtke Terastone Croatia Goran Rešić. Tada je naglašeno da će po otvorenju prve proizvodne linije radna mjesta u novoj tvornici naći 80 osoba. Za proizvodnju prirodnog kompozitnog kamena koristit će se kvarcni pjesak iz nedalekog Lipika te cement našičke cementare, a 95 posto gotove robe namijenjeno je izvozu.

Ulaganje je vrijedno 115 milijuna kuna, a smatra se trenutno najvećim greenfield ulaganjem u proizvodnji. Gradonačelnik Vlado Klasan istaknuo je da se radi o prvoj liniji koje investitor planira, pa se usljedeće tri godine očekuje zapošljavanje 80 novih radnika godišnje.

Gradonačelnik Vlado Klasan pozvao je i druge  ulagače  da  iskoriste  velike  pogodnosti. Grad Novska stvara pozitivnu poslovnu klimu osiguravajući značajne poticajne mjere, i to  potporu na prodajnu cijenu zemljišta u skladu s planiranim brojem zaposlenih, zatim oslobađanje plaćanja komunalne naknade u prve dvije godine poslovanja, te oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa sukladno Odluci o komunalnom doprinosu i oslobađanje plaćanja poreza na tvrtku. Stoga je i bila očekivana reakcija Agencije za investicije i konkurentnost koja je uvrstila Poduzetničku zonu Novska među četiri najpogodnije zone za ulaganja u Republici Hrvatskoj  No, Novska  je kao lokacija izabrana  i zbog dobre prometne povezanosti,  a slijedi i gradnja novog industrijskog željezničkog kolosijeka kojim će u tvrtke stizati sirovina, ali i plasirati proizvodi na tržišta.

Dodajmo da je Poduzetnička zona „Novska“ smještena sjeverno od autoceste Zagreb – Lipovac (A3) – 1,3 km od izlaza na autocestu,se nalazi neposredno uz željeznički ranžirni kolodvor u Novskoj te je na državnoj razini okarakterizirana kao zona od nacionalnog i međunarodnog interesa te kao takva predstavlja i važan potencijal gospodarskog razvoja grada Novske.

Terastone Croatia je najavio instalaciju svoje najnovije mehanizacije pa će novljanska tvornica biti i ogledna za buduće kupce. "Mi se nadamo da će ova investicija biti zamašnjak za dolazak drugih tvrtki, pogotovo iz regije Veneto, odakle je Breton. Moji osobni susreti s brojnim veleposlanicima također predstavljaju pripremnu radnju za dolazak novih investitura u našu Poduzetničku zonu ", rekao je gradonačelnik Novske Vlado Klasan.