Grad NOVSKA Službene stranice

Tvrtka „Thermo stone“ d. o. o. - investicija vrijedna gotovo 50 milijuna kuna – uskoro nova 23 radna mjesta – nastavlja se smanjenje nezaposlenosti u Novskoj

Razvoj poslovne infrastrukture, poslovnog okruženja, privlačenje investitora, stimuliranje i otvaranje novih radnih mjesta cilj su i smisao vodstva Grada Novske, kao i  svakog mjesta.    Gradska uprava prepoznala je potencijal Poduzetničke zone i njezin idealni geoprometni položaj, te je promovirala sve benefite s ciljem poticanja otvaranja novih radnih mjesta. Nedugo nakon što je realizirana investicija tvrtke „Hakadesch“, u grad Novsku stigli su  investitori zainteresirani za kupnju gotovog objekta. „Zašto baš Novska? Istraživali smo ovo područje i zbog htijenja da što brže osposobimo objekt i započnemo poslovanje, planirali smo kupiti gotov objekt. Poslovanje smo odlučili pokrenuti upravo u Novskoj isključivo zbog odnosa lokalne uprave, odnosno Grada Novske, koji su nas jako lijepo primili. Ponudili su nam uvjete koji su nam se jako svidjeli. U početku smo razgovarali i o ulaganju na lokaciji Poduzetničke zone Novska, međutim, nakon što smo obišli objekt stare tvrtke „TPK“, daljnje razgovore usmjeravali smo isključivo na tu lokaciju“, ispričao nam je direktor tvrtke „Thermo stone“ d. o. o. Alen Smajkan, koji je, zahvaljujući izrazito korektnom odnosu i lobiranju Gradske uprave, svoj posao odlučio pokrenuti upravo u Novskoj.

Objekt bivše tvrtke „TPK" smješten na adresi Zelenička ulica 2b kupili su krajem svibnja prošle godine. Nakon toga provelo se projektiranje i pripremni radovi prije prvih izvedbenih radova na saniranju objekta, koji su započeli tijekom siječnja ove godine. Vrijednost investicije premašila je početne brojke tako da ona trenutno, zbog iskopnih radova i stabilizacije tla, iznosi oko šest milijuna eura. „S obzirom da smo mi s juga, a glavna sirovina naših proizvoda je kvarcni pijesak kojim je ovo područje bogato, došli smo u Slavoniju kako bismo proizvodili blokove za zidanu konstrukciju, odnosno građevinske elemente od porobetona“, izjavio je direktor Alen Smajkan, dodavši da se navedeni materijal poprilično koristi u drugom dijelu Europe, dok se na našim prostorima koristi mali udio porobetona. Upravo iz tog razloga namjeravaju izvoziti svoje proizvode, no direktor tvrtke „Thermo stone“ mišljenja je da će taj materijal s mjerama energetske učinkovitosti postati primaran i nada se da će potražnja za njim rasti i u Hrvatskoj.

„Naše ciljano tržište je područje u radijusu od oko 500 kilometara u svim smjerovima. U radijusu 2000 km imamo samo jednu konkurentnu tvrtku na ovom području“, rekao je Smajkan. Vlasnici tvrtke završne radove očekuju sredinom ožujka ove godine i očekuju da će već tada, ukoliko se u međuvremenu ne pojave dodatne komplikacije, biti spremni za tehnički pregled pogona. Sve poslove, osim inženjeringa na adaptaciji pogona odrađuju novljanski građevinski obrti i ostale lokalne tvrtke, a vlasnici tvrde da se na području tvrtke „Thermo stone“ u bilo kojem trenutku nalazi najmanje 40-ak djelatnika koji obavljaju te poslove. „Namjeravamo zaposliti 23 djelatnika koji će raditi u više smjena. Pri zapošljavanju je  primarno lokalno stanovništvo, a profil djelatnika koje tražimo jesu strojari i operateri na strojevima“, ističe direktor tvrtke, dodavši da je zasada teško pronaći osobe s tim kvalifikacijama, što znači da će se potencijalni zaposlenici morati dodatno usavršavati.

„Sada je bitno samo da pogon proradi, da se uspostave svi čimbenici kako bismo mogli krenuti s proizvodnjom i prodajom, a nakon što se sve to oformi, za godinu, dvije razmišljat ćemo o daljnjem razvoju tvrtke“, kazao je Smajkan, zaključivši da ih u idealnim okolnostima do početka poslovanja očekuje još oko mjesec dana završnih radova. Izgradnju ove  kapitalne investicije koja se trenutno odvija u našem gradu obišao je i gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan. „Ova buduća radna mjesta su od izrazito velike važnosti za naš grad jer se zahvaljujući zapošljavanju naših lokalnih poduzetnika na uređenju i dogradnji ovog objekta trend smanjivanja nezaposlenosti nastavlja“, rekao je gradonačelnik Vlado Klasan, dodavši da je investicija ovolike vrijednosti od gotovo 50-ak milijuna kuna za naše malo središte vrlo velika i značajna, kao i nova 23 radna mjesta koja uskoro očekujemo. Gradonačelnik ističe da je realizacija ove investicije pokazatelj da je Gradska uprava s investitorima imala odličnu suradnju, naglasivši da će im i ubuduće biti potpora u daljnjem radu.