Grad NOVSKA Službene stranice

Deset novih certificiranih stručnjaka za EU Fondove, tri iz Novske

Deset novih certificiranih stručnjaka za EU Fondove, tri iz Novske

U organizaciji LAG-a Zeleni trokut i tvrtke "Cognita" iz Zagreba provedena je višemjesečna edukacija nakon koje je LAG Zeleni trokut dobio deset novih certificiranih stručnjaka za EU fondove i pet do detalja razrađenih projektnih ideja. Svečana dodjela certifikata održana je 25. travnja u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog centra Pakrac.

Prvotno je ovo obrazovanje, koje se provodi po verificiranom poljskom programu VCC za zvanje stručnjak za EU fondove prošle godine završila djelatnica LAG-a Zeleni trokut Ivona Martinović s projektom "Stvaranje ljudskih potencijala za razvoj ruralnog turizma", nakon koje je od siječnja do travnja ove godine trajala edukacija za nove polaznike.

Uz teoretske podloge, u praktičnom dijelu polaznici su pripremali projekte te su tako s područja Lipika i Pakraca razvijene tri projektne ideje. Tajnik TZ-a Grada Pakraca Zvonimir Miler i gradonačelnik Davor Huška pripremili su turistički projekt "SKY - BIKE park Omanovac", djelatnici Lire, Goran Pušćenik i Iva Gamauf pripremili su projekt "Gljivama do zaposlenja" iz područja socijalnog poduzetništva, a Vida Iličić i Marko Barčan projekt "Zona za rekreaciju uz rijeku Pakru između Lipika i Pakraca. S područja Novske, također članovi LAG-a Zeleni trokut ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska Miroslav PeroševićStjepan Ivanović, vlasnik OPG-a Ivanović pripremili su projekt baziran na edukaciji OPG-a "EKO Future - eko proizvodnja", a upravitelj LAG-a Zeleni trokut Igor Matek s pročelnicom u Gradu Novska Evom Đurić projekt "Od polja do stola i kratki lanci opskrbe." za područje cijelog LAG-a.

Saša Dumić, direktor Cognite koja se 11 godina bavi edukacijama istaknuo je da VCC certifikat daje zaposlenicima i poslodavcima u Europi standard koji potvrđuje kompetencije osoba, usklađen je s EU kvalifikacijskom okvirom i certifikat se upisuje u Europsku putovnicu vještina (Europass) koja je zamjena za nekadašnju radnu knjižicu. Razvila ga je poljska kompanija na temelju iskustava Poljske koja je od 2007. do 2013. godine povukla 100 milijardi eura kroz fondove EU.

S obzirom na to da je na dodjelu u Pakrac došlo i 12 polaznika iz Zagreba, 4 polaznika požeškog LAG-a Barun Trenk, predstavnici Cognite i nekoliko predstavnika drugih LAG-ova organiziran im je program obilaska i prezentacije Lipika, Pakraca i Novske. Gradonačelnik Grada Pakraca Davor Huška predstavio je što je sve napravljeno u Pakracu od ratnih razaranja, Vida Iličić predstavila je 15 godina uspješnog rada Poduzetničkog centra Pakrac, a gradonačelnik Novske Vlado Klasan predstavio je posebnosti poduzetničke zone u Novskoj te projekt oko Novljanskog jezera. Gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana odveo je sve u posjetu Državnoj ergeli Lipik, jezeru Raminac i Toplicama Lipik, a zajedničko druženje svi su završili u Planinarskom domu Omanovac.