Grad NOVSKA Službene stranice

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan znanstveni skup o položaju Roma u Republici Hrvatskoj

Povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, u srijedu 4. studenog u prostoru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, održan je prvi znanstveni skup na temu "Položaj Roma u Republici Hrvatskoj: jezik, kultura i književnost", kojemu je cilj potaknuti zanimanje akademske zajednice i medija za romsku problematiku. Skup je održan u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ureda saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH Kali Sara. Međunarodna inicijativa obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika potekla je iz Hrvatske, a referira se na dan kada je promoviran prvi Romsko-hrvatski i Hrvatsko-romski riječnik, nakon što je Hrvatski sabor, kao prvi parlament u svijetu podržao tu inicijativu, dajući svima svojevrstan poticaj i primjer. 

Skupu su nazočili glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina u RH Veljko Kajtazi, predsjednik Međunarodne unije Roma Stanislaw Stankiewicz, potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan i predstavnici brojnih ministarstava i sveučilišta. 
Veljko Kajtazi konstatirao je kako se mnogo toga promijenilo u položaju romske manjine u Hrvatskoj za vrijeme njegovog mandata, istaknuvši unaprijeđen status u obrazovanju i zapošljavanju, te je dodao da je cilj ovog skupa postaviti temelje za daljnji istraživački rad. Ministrica Pusić naglasila je da se romska zajednica, izgradnjom svog identiteta kroz jezik i kulturu, afirmira kao sastavni dio ove zemlje kao zajednica koja je potrebna, kako manjiskim zajednicama, tako i onoj većinskoj. 

Glavni tajnik HAZU-a Pavao Rudan izjavio je kako HAZU nije samo akademija građana Republike Hrvatske, već i građana romske nacionalnosti, te je istaknuo da je ovaj skup izuzetno značajan jer govori o mnogim problemima s kojima se sureće romska zajednica. Gradonačelnik Vlado Klasan prije svega je iskazao zadovoljstvo što je prisustvovao ovako povijesnom događaju na kojem je po prvi puta, uz himnu Republike Hrvatske, intonirana i Romska himna, te je ovim putem svim romima, posebice onima na području Grada Novske, čestitao Svjetski dan romskog jezika. Na stručnom dijelu skupa izlagali su akademik Mislav Ježić, Ljatif Demir, Alemko Gluhak, Neven Hrvatić i Gheorghe Sarau.