Grad NOVSKA Službene stranice

JAVNI POZIV za dodjelu poticaja u poljoprivredi na području Grada Novske za 2015. godinu

Na temelju Odluke o poticajima u poljoprivredi na području Grada Novske za 2015. godinu, KLASA:  320-01/15-01/4, URBROJ:  2176/04-03-15-1 Gradonačelnik Grada Novske raspisuje 

J A V N I   P O Z I V
za dodjelu poticaja u poljoprivredi na području Grada Novske za 2015. godinu

I.    PREDMET NATJEČAJA:

Predmet ovog natječaja je dodjela poticaja u poljoprivredi (u daljnjem tekstu: Poticaji)  na području Grada Novske (u daljnjem tekstu: Provoditelj javnog poziva) na temelju Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva Grada Novske za 2015. godinu (''Službeni vjesnik'' broj 59/14)

II.    KORISNICI SREDSTAVA:

Pravo na dodjelu poticaja može ostvariti isključivo poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi uzgojem poljoprivrednih kultura, držanjem i uzgojem stoke, proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda (u daljnjem tekstu: poljoprivredna aktivnost), a upisana su u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava (u daljnjem tekstu: Upisnik) i imaju prebivalište i sjedište na području Grada Novske, te imaju poljoprivredne površine i poljoprivrednu proizvodnju za koju traže gradski poticaj na području Grada Novske.
Poljoprivredno gospodarstvo je proizvodno - gospodarska jedinica koja obavlja poljoprivrednu aktivnost, a djeluje kao trgovačko društvo, obrt ili zadruga ako je registrirano za objavljenje poljoprivredne djelatnosti, te kao seljačko gospodarstvo ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i upisani su u Upisnik.
Zakupnik poljoprivrednog zemljišta u gradskom ili državnom vlasništvu koji nije ispunio svoje obveze ne može biti korisnik poticaja utvrđenim Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva Grada Novske za 2015. godinu (''Službeni vjesnik'', br. 59/14) dok takve ne ispuni.
Grad Novska će poljoprivrednim gospodarstvima (u daljnjem tekstu: Korisnici) s područja Grada Novske poticati slijedeće:
1.    POTICANJE BILJNE PROIZVODNJE
1.1.    Kupnja voćnih sadnica
1.2.    Postojeći nasadi ljekovitog bilja i podizanje novih nasada ljekovitog bilja

2.    POTICANJE STOČARSKE PROIZVODNJE
2.1.    Poticanje govedarstva
2.2.    Poticanje svinjogojstva
2.3.    Poticanje konjogojstva
2.4.    Poticanje pčelarske proizvodnje

3.    POTICANJE INVESTICIJSKIH ULAGANJA U POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU
4.    POTICANJE PREMIJE OSIGURANJA U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI 


III.    POTICAJNE MJERE 

1. POTICANJE BILJNE PROIZVODNJE
Članak 8.
Uvjet za ostvarivanje poticaja u biljnoj proizvodnji je korištenje certificiranog sjemena i sadnog materijala kao i nadziranog sadnog materijala.

1.1. Kupnja voćnih sadnica

Članak 9.
Poticati će se nabava slijedećih voćnih sadnica: šljiva, jabuka, kruška, višnja, trešnja, lješnjak i kesten.
Gradski poticaj nabave voćnih sadnica odobrit će se onom korisniku koji u tekućoj godini ima najmanje 0,5 ha već podignutih površina voćnih nasada jedne voćne vrste i radi na proširenju voćnjaka, odnosno podiže minimalno 0,5 ha novih nasada.
Poticanje sadnje voćnjaka vršiti će se poticanjem nabave voćnih vrsta za sadnju novih voćnjaka, te proširenje postojećih. Iznos poticaja po jednoj  voćnoj sadnici je 25 % prosječne cijene sadnice.
Maksimalni iznos poticaja koji jedan korisnik može ostvariti je 2.500,00 kn.
Zahtjev za poticaj podnosi se do 31. listopada 2015. godine za tekuću godinu na Obrascu SBP / 15.

1.2. Postojeći nasadi ljekovitog bilja i podizanje novih nasada ljekovitog bilja

Članak 11.
Gradski poticaj za nasade ljekovitog bilja odobriti će se onom korisniku koji već ima podignute nasade ljekovitog bilja na površini najmanje 0,5 ha ili koji u tekućoj godini posadi ili posije ljekovito bilje na površini najmanje 0,25 ha.
Gradski poticaj za podignute nasade ljekovitog bilja, te podizanje novih nasada ljekovitog bilja dodjeljuju se u iznosu od 5.000,00 kn po ha posijanog ili posađenog ljekovitog bilja, a najviši iznos koji jedan korisnik može ostvariti je 10.000,00 kn. 
Zahtjev za poticaj podnosi se do 31. listopada 2015. godine za tekuću godinu na Obrascu SBP / 15.

2. POTICANJE STOČARSKE PROIZVODNJE
2.1. Poticanje govedarstva

Članak 12.
Gradski poticaj za kupnju i držanje mliječnih krava i krava u sustavu krava - tele, kupnju i uzgoj junica i bikova odobriti će se onom korisniku koji u tekućoj godini ima najmanje 10 postojećih mliječnih krava, najmanje 20 krava za kupnju ili uzgoj bika i najmanje 20 krava u sustavu krava - tele  na gospodarstvu.
Poticaj se odobrava u iznosu od 500,00 kn po grlu i 2.000,00 kn po biku, a najveći iznos koji korisnik može ostvariti iznosi 7.000,00 kn.
Zahtjev za poticaj podnosi se do 31. listopada 2015. godine za tekuću godinu na Obrascu SSG / 15.

2.4. Poticanje svinjogojstva

Članak 13.
Gradski poticaj za kupnju i uzgoj nazimica, nerasta i proizvodnju odojaka odobriti će se onom korisniku koji u tekućoj godini ima najmanje 10 postojećih krmača na gospodarstvu za uzgoj nazimica, najmanje 20 rasplodnih krmača za uzgoj nerasta i najmanje 50 prodanih odojaka.
Poticaj se odobrava u iznosu od 200,00 kn po nazimici, 1.000,00 kn po nerastu i 30,00 kn po odojku, a najveći iznos koji korisnik može ostvariti iznosi 7.000,00 kn.
Zahtjev za poticaj podnosi se do 31. listopada 2015. godine za tekuću godinu na Obrascu SSS / 15.

2.5. Poticanje konjogojstva

Članak 14.
Gradski poticaj za kupnju i uzgoj konja pasmine ''Hrvatski posavac'' odobriti će se onom korisniku koji u tekućoj godini ima najmanje 3 (tri) konja pasmine ''Hrvatski posavac''. 
Poticaj se odobrava u iznosu od 500,00 kn po pastuhu, 400,00 kn po kobili i 300,00 kn po ždrijebadi, a najveći iznos potpore koji korisnik može ostvariti je 7.000,00 kn.
Zahtjev za poticaj podnosi se do 31. listopada 2015. godine za tekuću godinu na Obrascu SSK / 15.
 
2.6. Poticanje pčelarske proizvodnje

Članak 15.
Gradski poticaj za uzgoj pčelinjih zajednica odobriti će se onom korisniku koji u tekućoj godini ima najmanje 30 pčelinjih zajednica.
Poticaj se odobrava u iznosu od 20,00 kn po pčelinjoj zajednici, a najveći iznos koji korisnik može ostvariti iznosi 7.000,00 kn.
Zahtjev za poticaj podnosi se do 31. listopada 2015. godine za tekuću godinu na Obrascu SSP / 15.

3. POTICANJE INVESTICIJSKIH ULAGANJA U POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU

Članak 16.
Gradski poticaj za investicijska ulaganja odobriti će se korisniku za izgradnju i opremanje suvremenih farmi u stočarstvu, izgradnju plastenika za proizvodnju povrća najmanje veličine 150 m², za izgradnju i opremanje skladišnih, proizvodnih i preradbenih kapaciteta u poljoprivredi i za postavljanje sustava navodnjavanja na poljoprivrednim površinama.
Poticanje investicijskih ulaganja korisnicima vršiti će se poticanjem nabave opreme za nove stočarske farme, podizanje plastenika, ishođenje lokacijske dozvole za objekte i dio projektne dokumentacije (elaborati, studije) i opreme za navodnjavanje. Korisnik ove aktivnosti mora izvesti u 2014. godini da bi mogao ostvariti pravo na novčana sredstava.
Najveći iznos koji korisnik može ostvariti iznosi 7.000,00 kn.
Zahtjev za poticaj podnosi se do 31. listopada 2015. godine za tekuću godinu na Obrascu SIU / 15.

4. POTICANJE PREMIJE OSIGURANJA U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI 

Članak  17.
Gradski poticaj za premiju osiguranja odobriti će se onom korisniku koji ima zasijane površine ratarskih kultura na minimalnoj površini od 1 ha, površine dugogodišnjih voćnih nasada te nasada ljekovitog bilja minimalne površine od 0,5 ha i matično stado u reprodukciji.
Sufinanciranje premije osiguranja ratarskih usjeva, stoke i voćnih nasada i ljekovitog bilja, odobrit će se onom korisniku koji ima zaključenu policu osiguranja za tekuću godinu od rizika mraza, tuče, požara, udara groma, gubitka kvalitete plodova i gubitka stoke, i platio je premiju osiguranja za tekuću godinu prema zaključenoj polici osiguranja. 
Ukoliko osiguranik svoje pravo ostvaruje preko ugovaratelja koji je u njegovo ime ugovorio skupnu policu, zahtjev može podnijeti ugovaratelj skupne police, a uz zahtjev se prilaže ispunjena i potpisana izjava osiguranika prema propisanom obrascu. 
Gradski poticaj se odobrava u visini 25 % od iznosa od uplaćene premije za tekuću godinu. Minimalna visina premije koja se priznaje po jednom korisniku iznosi 500,00 kn, a maksimalna 20.000,00 kn. 
Zahtjev za poticaj podnosi se do 31. listopada 2015. godine za tekuću godinu na Obrascu SO / 15.

IV.    VISINA POTICAJA

Ukupna raspoloživa sredstva za dodjelu poticaja iznose 420.000,00 kn, a osigurana su u Proračunu Grada Novske za 2015. godinu, Program 1010 Gospodarstvo.
Poticaji se dodjeljuju za proizvodnju u tekućoj godini. Pojedini gradski poticaj korisnicima se isplaćuje jednokratno do kraja tekuće godine, odnosno do 31. prosinca.
Konačni iznos ukupnog poticaja po pojedinoj mjeri odrediti će se nakon obrade svih zaprimljenih zahtjeva za poticaj i biti će isplaćeni linearno sukladno raspoloživim sredstvima. 

V.    OBVEZE KORISNIKA

Korisnik gradske subvencije odnosno podnositelj zahtjeva je podložan inspekcijskom i stručnom nadzoru (metodom slučajnog uzorka) u cilju provjere istinitosti podataka.
Ukoliko je korisnik gradske subvencije odnosno podnositelj zahtjeva priložio neistinitu dokumentaciju ili prijavljeno stanje u Zahtjevu i dokumentaciji ne odgovara njegovom stvarnom stanju, dobivena sredstva za tu godinu mora vratiti u gradski proračun te će podnositelj zahtjeva biti isključen iz svih gradskih poticaja u poljoprivredi u narednih 5 (pet) godina. 

VI.    OBVEZNA DOKUMENTACIJA

Zahtjeve za gradske subvencije podnose nositelji poljoprivrednih gospodarstava na propisanim obrascima za dodjelu subvencije.

Obvezna dokumentacija koju je potrebno dostaviti je slijedeća:
•    Zahtjev za dodjelu poticaja;
•    Preslika Rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava;
•    Potvrdu Grada Novske o nepostojanju duga prema Gradu;
•    Obostranu presliku osobne iskaznice ili potvrdu o prebivalištu, obrti presliku Obrtnice ili Rješenja o upisu u obrtni registar, a pravne osobe presliku

Rješenja o upisu u sudski registar;
•    Za zadrugu: preslika Rješenja o osnivanju zadruge i Evidencijski list zadruge s popisom članova ovjeren od strane Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo;
•    Za udruge: preslika Rješenja iz Registra udruga Republike Hrvatske s popisom članova;
•    Kopiju žiro računa s pripadajućim IBAN brojem;
•    Ostala dokumentacija ovisno o programu poticanja.

VII.    DOSTAVLJANJE DOKUMENTACIJE

Prijava za dodjelu poticaja dostavlja se u zatvorenoj omotnici s imenom i prezimenom na adresu Prijavitelja natječaja Grad Novska, Trg dr. Franje Tuđmana 2, 44330 Novska uz naznaku ''Zahtjev za gradski poticaj za …. (navesti kategoriju po kojoj se korisnik javlja)''. 

VIII.    VRIJEME TRAJANJE NATJEČAJA 

Natječaj je otvoren do 31. listopada 2015. godine, a zaprima se od 01. listopada 2015. godine. Zahtjevi s nepotpunom dokumentacijom i zahtjevi koji su dostavljeni nakon isteka roka neće se razmatrati.


IX.    INFORMACIJE

Obrasci Zahtjeva za poticanje su dostupni OVDJE

IZJAVA O POREZNOJ OBVEZI

ZAHTJEV ZA POTICAJ ZA BILJNU PROIZVODNJU

ZAHTJEV ZA POTICAJ U GOVEDARSTVU

ZAHTJEV ZA POTICAJ - INVESTICIJE

ZAHTJEV ZA POTICAJ U KONJOGOJSTVU

ZAHTJEV ZA POTICAJ - OSIGURANJE 

Obavijest
 
novi obrazac SPP/15 za poticaje u pčelarstvu
 

ZAHTJEV ZA POTICAJ U PČELARSTVU

ZAHTJEV ZA POTICAJ U SVINJOGOJSTVU

 

, a sve detaljnije informacije mogu se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalni sustav i prostorno uređenje.
Info telefon: 044/ 691 528
Osoba za kontakt: Boženka Spahić, dipl. oec.
e-mail: gospodarstvo@novska.hr
ili osobno u Gradskoj upravi, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalni sustav i prostorno uređenje, Trg dr. Franje Tuđmana 2, Novska u uredovnom vremenu odjela.

REPUBLIKA HRVATSKA
SISAČKO - MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
GRAD NOVSKA
GRADONAČELNIK

KLASA: 320-01/15-01/4
URBROJ: 2176/04-03-15-2
                          Novska, 29. rujna 2015. godine                            

 

Gradonačelnik

mr.sc. Vlado Klasan, v.r.