Grad NOVSKA Službene stranice

JAVNI NATJEČAJ ZA PRODAJU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U PODUZETNIČKOJ ZONI ZAPAD

                                                                                                       

Na temelju čl. 391. stavak 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, čl. 48. stavak 5. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, čl. 46., stavak 3., alineja 5. Statuta Grada Novske (“Službeni vjesnik” broj 24/09, 47/10 i 29/11),  članka 3. Odluke o upravljanju nekretninama u vlasništvu Grada  Novske (Službeni vjesnik 19/139),  Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grada Novske za razdoblje 2016.- 20120. godina, („Službeni vjesnik 59/15, 20/16 i 28/16), i Odluke Gradonačelnika Grada Novske o raspisivanju javnog natječaja za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Zapad od 7. listopada 2016. godine,  Gradonačelnik Grada Novske raspisuje

JAVNI NATJEČAJ

ZA PRODAJU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

U PODUZETNIČKOJ ZONI ZAPAD

 

  1. PREDMET PRODAJE I GRAFIČKI PRIKAZ ZEMLJIŠTA

 

Prodaje se neizgrađeno građevinsko zemljište označeno s  kč.br. 2344/2, OBRTNIČKA ULICA LIVADA,  u površini od 4428 m2, upisano u zk.ul. 4989, k.o. Novska ( u katastarskom operatu – kč.br. 3632/2). 

Zemljište se nalazi u Poduzetničkoj zoni Zapad.

Na zemljištu je upisan teret služnosti prolaza pod brojem Z 872/1971 za korist vlasnika određenih katastarskih čestica, ali služnost prolaza se već godinama ne ostvaruje obzirom da je paralelno s nužnim prolazom izgrađena nerazvrstana cesta dostupna svima. Navedena služnost ni na koji način neće ograničiti investitora u gradnji i realizaciji investicije, a pokrenut je i postupak ukidanja nužnog prolaza.

Zemljište se prodaje isključivo u svrhu izgradnje  objekata za proizvodno gospodarsku namjenu.

Sastavnim dijelom ovog  javnog natječaja za prodaju zemljišta  čini  i GRAFIČKI PRIKAZ ZEMLJIŠTA koji možete pogledati OVDJE.

 

  1. KUPOPRODAJNA CIJENA ZEMLJIŠTA, POTICAJI NA KUPOPRODAJNU CIJENU I UVJETI PLAĆANJA

Početna kupoprodajna cijena  iznosi 159.408,00 kuna  (36,00 kuna/m2).

Prilikom zaključenja ugovora o kupoprodaji zemljišta, kupcu/investitoru  odobrit će se poticaj na ime kupoprodajne cijene zemljišta, ukoliko isti želi  koristiti poticaj, te ukoliko na isti ima pravo, ovisno o zbroju svih primljenih potpora male vrijednosti u tekućoj godini, te u dvije prethodne godine, uračunavajući u taj iznos i poticaj na ime kupoprodajne cijene iz ovog javnog natječaja, a koji zbroj  ne može prelaziti  iznos od 200.000 Eura.

 

Poticaj  na kupoprodajnu cijenu se ostvaruje ovisno o broju radnika koje će ponuditelj zaposliti, u skladu s izjavom priloženom uz ponudu, prema sljedećoj tabeli:

 

Kupac je dužan kupoprodajnu cijenu zemljišta umanjenu za iznos  obračunatog poticaja, a uvećanu za iznos PDV-a, isplatiti  jednokratno u roku 15 dana od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji, a prodavatelj se obvezuje kupcu izdati tabularnu ispravu podobnu za uknjižbu vlasništva po uplati ovako formirane kupoprodajne cijene.

Kupac stupa u posjed kupljene nekretnine nakon isplate kupoprodajne cijene.  Stupanjem u posjed nekretnine ne smatra se ulazak ovlaštenih predstavnika kupca na nekretninu radi vršenja pregleda , mjerenja i sličnih radnji ako su te radnje u funkciji izrade projekta.

U slučaju da kupac ne isplati kupoprodajnu cijenu u navedenom roku, prodavatelj će naplatiti zakonsku zateznu kamatu na zakašnjelo plaćanje.

Ukoliko kupac niti u naknadnom roku od 15 dana  ne isplati kupoprodajnu cijenu  prodavatelj ima pravo  jednostrano raskinuti kupoprodajni ugovor i naplatiti ugovornu kaznu u iznosu od 20.000,00 kuna radi raskida ugovora.

Ukoliko kupac  najkasnije po proteku 3 (tri) godine od početka obavljanja djelatnosti  ne zaposli  onoliki broj radnika za koji je ostvario poticaj, dužan je prodavatelju vratiti poticaj, odnosno ostatak kupoprodajne cijene , u roku 15 dana od poziva Grada Novske da to učini.

Ostatak kupoprodajne cijene čini  razliku  između ostvarenog poticaja kod zaključenja kupoprodajnog ugovora i poticaja na kojega kupac  ima pravo prema broju radnika koje je zaposlio.

Radi osiguranja isplate ostatka kupoprodajne cijene iz prethodnog stavka kupac će biti dužan prodavatelju  uručiti bjanko zadužnicu ili više bjanko zadužnica ovjerenih kod javnog bilježnika najmanje na iznos  ostvarenog poticaja na ime kupoprodajne cijene,  u roku 5 dana od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora iz  kojih  će se  prodavatelj  naplatiti  u slučaju da se kupac ne odazove pozivu prodavatelja  da izvrši isplatu.

Ukoliko kupac na poziv prodavatelja niti u naknadno ostavljenom roku od 10 dana ne dostavi prodavatelju od javnog bilježnika ovjerenu bjanko zadužnicu, prodavatelj ima pravo  jednostrano raskinuti kupoprodajni ugovor.

 

  1.  ODREDBE O PRAVU NA DRUGE POTICAJE 

​Osim poticaja na kupoprodajnu cijenu, kupac/investitor  može ostvariti  pravo i  na druge poticaje u skladu s uvjetima koji su propisani  Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Novske  za razdoblje 2016.-2020. godinu određeni za  ulagače u Poduzetničku zonu Zapad.

 

  1. SUBJEKTI KOJI MOGU  SUDJELOVATI NA NATJEČAJU

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju sve pravne i fizičke osobe – obrtnici koji su  državljani Republike Hrvatske ili državljani država članica Europske unije ako su registrirani  za obavljanje djelatnosti koju će, sukladno ponudi, obavljati na građevinskom zemljištu koje se izlaže prodaji,  a ostale pravne i fizičke osobe – obrtnici, ako ispunjavaju hrvatskim zakonodavstvom predviđene uvjete za stjecanje prava vlasništva na području Republike Hrvatske  ako su registrirani za obavljanje djelatnosti koju će, sukladno ponudi, obavljati na građevinskom zemljištu koje se izlaže prodaji.

 

  1. ROK ISHOĐENJA DOZVOLA ZA GRADNJU I ROK IZGRADNJE POSLOVNO GOSPODARSKOG OBJEKTA I OTPOČINJANJA PROIZVODNJE
  1. Rok za ishođenje dozvola za gradnju i posljedica nepoštivanja roka

Kupac/investitor je dužan  ishoditi sve potrebne dozvole za gradnju u roku 1 (jedne) godine od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora, te je  pisanim putem dužan izvijestiti prodavatelja o datumu ishođenja potrebnih dozvola za početak gradnje i to u roku 3 (tri) dana od dana ishođenja svih potrebnih dozvola za gradnju. Navedeni rok od 1 (jedne) godine  može se produžiti iz opravdanih razloga za koje kupac nije odgovoran najduže na daljnji rok od 6 (šest) mjeseci o čemu odluku donosi Gradonačelnik.

Ispunjenje obveze ishođenja dozvola za gradnju u navedenom roku  bitan je  sastojak kupoprodajnog   ugovora, a radi neispunjenja te obveze   prodavatelj  će imati pravo:

  • Jednostranom izjavom raskinuti ugovor o kupoprodaji zemljišta  u kojem slučaju je kupac dužan vratiti zemljište prodavatelju u stanju u kojem ga je i primio, izvršiti povrat svih primljenih poticaja, te podmiriti  sve troškove prodavatelja koje je imao prilikom raspisivanja javnog natječaja  u visini izdanih računa za tu aktivnost.
    •  
  • Koristiti  pravo nazadkupnje zemljišta za istu cijenu, bez kamata u kojem slučaju je kupac dužan vratiti zemljište prodavatelju u stanju u kojem ga je i primio, izvršiti povrat svih primljenih poticaja, te podmiriti  sve troškove prodavatelju koje je imao raspisivanjem javnog natječaja, u visini izdanih računa za tu aktivnost.

Kupac  izričito dopušta da se pravo nazadkupnje za istu cijenu  pod kojom je kupio zemljište od prodavatelja, bez kamata,  upiše u gruntovnoj knjizi  kao teret na građevinskom zemljištu koje se izlaže prodaji,  u korist prodavatelja  u skladu s uvjetima iz ovog natječaja.

Upis prava nazadkupnje za korist Grada Novske  u gruntovne knjige vrši se istodobno s provedbom kupoprodajnog ugovora, a upis brisanja prava nazadkupnje vrši se u trenutku kada investitor/kupac izgradi proizvodno gospodarske objekte, odnosno, ako se proizvodno gospodarski objekti izgrađuju u fazama, u trenutku kada se izgrade svi objekti čija je izgradnja planirana u 1. fazi) .

  1. Rok za izgradnju poslovno gospodarskog objekta, ishođenje uporabne dozvole i  otpočinjanje proizvodnje, te posljedice nepoštivanja roka

Kupac/investitor je dužan izgraditi objekt za proizvodno gospodarsku namjenu, ishoditi uporabnu dozvolu i započeti s  proizvodnjom  najkasnije  u roku 2 (dvije) godine  od dana ishođenja svih potrebnih dozvola za gradnju. Navedeni rok može se produžiti iz opravdanih razloga za koje kupac nije odgovoran najduže na daljnji rok od 6 (šest) mjeseci o čemu odluku donosi Gradonačelnik.

Ispunjenje obveze izgradnje, ishođenja uporabne dozvole i otpočinjanja proizvodnje bitan je sastojak kupoprodajnog ugovora, a radi neispunjenja obveza u navedenom roku, prodavatelj će imati pravo

  • Jednostranom izjavom  raskinuti  ugovor o kupoprodaji zemljišta  u kojem slučaju je kupac dužan vratiti zemljište prodavatelju u stanju u kojem ga je i primio, izvršiti povrat svih primljenih poticaja, te podmiriti  sve troškove prodavatelju koje je imao raspisivanjem javnog natječaja u visini izdanih računa za tu aktivnost.

          ili

  • Koristiti  pravo nazadkupnje zemljišta za istu cijenu, bez kamata u kojem slučaju je kupac dužan vratiti zemljište prodavatelju u stanju u kojem ga je i primio, izvršiti povrat svih primljenih poticaja, te podmiriti  sve troškove prodavatelju koje je imao raspisivanjem javnog natječaja,u visini izdanih računa za tu aktivnost.

Kupac izričito dopušta da se pravo nazadkupnje za istu cijenu  po kojom je kupio zemljište od prodavatelja, bez kamata,  upiše u gruntovnoj knjizi  kao teret na građevinskom zemljištu koje se izlaže prodaji u korist prodavatelja i u skladu s uvjetima iz ovog javnog natječaja.

Upis prava nazadkupnje za korist Grada Novske  u gruntovne knjige vrši se istodobno s provedbom kupoprodajnog ugovora, a upis brisanja prava nazadkupnje vrši se u trenutku kada investitor/kupac izgradi proizvodno gospodarske objekte, odnosno, ako se proizvodno gospodarski objekti izgrađuju u fazama, u trenutku kada se izgrade svi objekti čija je izgradnja planirana u 1. fazi) .

 

  1. DRUGI UVJETI PRODAJE
  1. Troškovi kupoprodaje i drugi troškovI

Troškove uknjižbe vlasništva, porez na promet nekretnina, trošak ishođenja dozvola i potrebnih suglasnosti,   kao i sve ostale troškove koji proizlaze iz kupnje zemljišta ili ishođenja dozvola za planirani investicijski zahvat snosi kupac.

  1. Jamstvo za ozbiljnost ponude

Zainteresirani ponuditelj dužan je, kao  jamstvo za ozbiljnost ponude, uz ponudu priložiti  bjanko zadužnicu   ovjerenu po javnom bilježniku na  iznos od  20.000,00 kuna.

Ponuditeljima  koji ne budu izabrani jamstvo za ozbiljnost ponude će se vratiti u roku  30  dana od dana   izbora najpovoljnije ponude.

U slučaju ako izabrani ponuditelj  odustane od zaključenja Ugovora o kupoprodaji  nakon proteka roka od 15 dana od dana donošenja Odluke o izboru najpovoljnije ponude, odnosno ako ne plati kupoprodajnu cijenu u skladu s odredbama ugovora, prodavatelj će od njega naplatiti  iznos od 20.000,00 kuna  putem bjanko zadužnice koju je ponudi priložio kao jamstvo za ozbiljnost ponude.

 

U slučaju  odustajanja  ponuditelja čija je ponuda izabrana kao najpovoljnija od zaključenja   Ugovora o kupoprodaji, donosi se nova Odluka o izboru najpovoljnije ponude, a to će biti ona ponuda koja je ostvarila najveći broj bodova poslije prvobitno izabrane ponude.

  1. SADRŽAJ PONUDE
  1. Ponuditelj je dužan popuniti OBRAZAC PONUDE iz natječajne dokumentacije u kojoj će označiti naziv i sjedište ponuditelja  (pravne osobe ili fizičke osobe – obrtnika),  OIB pravne osobe  ili obrtnika, odnosno odgovarajući registarski broj strane pravne osobe ili obrtnika,  podatke o odgovornoj osobi u pravnoj osobi, cijenu koju nudi za građevinsko zemljište izloženo prodaji, te popis svih priloga ponudi.

OBRAZAC PONUDE može se skinuti OVDJE.

 

  1. Ponuda treba sadržavati sljedeće priloge:

  1. POSTUPANJE S NEPRAVODOBNIM PONUDAMA, NEPOTPUNIM PONUDAMA I PONUDAMA KOJE NE UDOVOLJAVAJU UVJETIMA
  1. Ponude koje su nepravodobne i ponude koje su nepotpune  će se odbaciti.

Nepravodobna ponuda je ona ponuda koja nije stigla u pisarnicu Grada Novske u roku koji je određen točkom 10. ovog javnog natječaja.

Nepotpuna ponuda je ona ponuda koja nije napisana na propisanom obrascu ponude iz točke 7.a), ponuda u kojoj nisu popunjeni svi traženi podaci u obrascu ponude i ponuda koja nema sve propisane priloge iz točke 7.b), osim priloga iz podtočke 5. koja se ne mora priložiti uz ponudu ako ponuditelj neće koristiti poticaj na kupoprodajnu cijenu i druge poticaje.

  1. Ponude koje ne udovoljavaju svim natječajnim uvjetima će se odbiti.

Ponuda koje ne udovoljava svim natječajnim uvjetima je ona ponuda koju je podnio neovlašteni ponuditelj, ponuda u kojoj je ponuđeni iznos kupoprodajne cijene manji od početne kupoprodajne cijene, ponuda kojom se nudi izgradnja objekta koja ne bi imala proizvodno gospodarsku namjenu i svaka druga ponuda koja ne udovoljava natječajnim uvjetima.

  1. IZBOR NAJPOVOLJNIJEG PONUDITELJA

Kriterij za izbor najpovoljnije ponude je najviši zbroj ostvarenih bodova s osnova visine ulaganja/vrijednosti poslovne investicije izražene u valuti EUR-a i s osnova broja radnika  koje će investitor zaposliti.

Kriteriji visine ulaganja/vrijednosti poslovne investicije bodovi se dodjeljuju na sljedeći način:

Kriteriji broja zaposlenih osoba definira se na način da se za jednu zaposlenu osobu dodjeljuje jedan bod.

U slučaju da dvije ili više ponuda imaju  jednak broj bodova, prednost ima ona ponuda koja sadrži najveći ponuđeni iznos kupoprodajne cijene prema m2.

  1. ODREDBE O PREDAJI PONUDE

Ponude za natječaj podnose se u zatvorenoj omotnici na adresu: Grad Novska, Trg dr. Franje Tuđmana 2, 44 330 Novska, uz naznaku „Ponuda na natječaj za prodaju zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska“ u roku 10 dana od objave obavijesti o raspisivanju ovog javnog natječaja u Večernjem listu.

Javno otvaranje ponuda održat  će Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Grada Novske, drugi dan od isteka javnog natječaja, u prostorijama Gradske vijećnice u 9,00 sati.

  1. ZAVRŠNA ODREDBA

Grad Novska zadržava pravo poništenja ovog natječaja bez navođenja razloga za poništenje, kao i pravo ne izbora niti jednog ponuditelja bez navođenja razloga.

GRAD NOVSKA

OVDJE MOŽETE PREUZETI

OBAVIJEST o objavi  javnog natječaja za kupoprodaju građevinskog  zemljišta u Poduzetničkoj zoni  Zapad

Grafički prikaz zemljišta u Poduzetničkoj zoni Zapad 2016