Grad NOVSKA Službene stranice

„Pun ceker – kupujmo lokalno“ - kandidat za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2017.“

Projekt malim trgovina proizvođača poljoprivrednih proizvoda i OPG-a s područja Sisačko-moslavačke županije, „Pun ceker – kupujmo lokalno“, županijske  Razvojne agencije Si-Mo-Ra, ovih dana ušao je u finale „Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2017“.

Ova značajna nagrada, kroz primjere najboljih politika i praksi otvora nove mogućnosti za „lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama“.

- Ponosni smo što je Europska komisija prepoznala kvalitetu projekta „Pun ceker- kupujmo 
lokalno“, te će naši predstavnici nazočiti svečanosti proglašenja pobjednika, dodjele nagrade EEPA 2017., koja će se od održati 22. do 24.studenog u gradu Tallinu u Estoniji, - rekao je Mario Čelan, direktora županijske razvojne agencije.

Ono što je prepoznala Europa, na žalost još nije prepoznato kod kuće. Od otvaranja trgovina, prvo u Sisku, zatim Popovači, a otvorena je i na novoj Gradskoj tržnici u Novskoj te Kutini, domaći potrošači još nisu u potpunosti prepoznali vrijednost ponude.

Cijeli niz domaćih proizvoda je na policama trgovina, kvalitetnih i ekološki proizvedenih kod hrvatskih  poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova. Nešto veća cijena njihovih proizvoda u trgovinama „Pun ceker – kupujmo lokalno“,  ne bi trebalo biti razlog, navici kupovanja iste robe u velikim trgovačkim lancima, s ponekad i upitnom kakvoćom hrane.

Široka ponuda domaćih proizvođača koji svoje artikle prodaju u trgovinama „Pun ceker – kupujmo lokalno“, mogu se kupiti i u nekoliko hrvatskih ministarstva.

Veliki poticaj ideji od samog njenog početka dao je sisačko moslavački župan Ivo Žinić, a za potrebe projekta osnovana je i zadrugu „Zajednica proizvođača Sisačko – moslavačke županije“, koja okuplja lokalne OPG-ove.

Projekt „Pun ceker – kupujmo lokalno“, za Europsku nagradu koja ima pet kategorija, prijavljen je u kategoriji “Poticanje internacionalizacije poslovanja“.

https://www.youtube.com/watch?v=Vth0rHRGv5o