Grad NOVSKA Službene stranice

„Sajam obrtnika Novska 2017.“

U organizaciji Grada Novske, Udruženja obrtnika i Turističke zajednice Grada Novske, na dvodnevnom „Sajmu obrtnika Novska 2017.“, predstavlja se pedesetak izlagača.  Zastupljene su tvrtke, obrtničke radnje, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i Srednja škola Novska sa strukovnim zanimanjima.

 Izlagače i posjetitelje na svečanom otvorenju pozdravili su Željko Pugelnik, predsjednik novljanskog Udruženja obrtnika, Violeta Jelić, glavna tajnica HOK-a, a „Sajam obrtnika Novska 2017“, otvorio je Marin Piletić, gradonačelnik.

- Naše tvrtke proizvode najbolji parket u Europi, tkanine odlaze diljem svijeta, izvozimo najbolji pelet, naši poljoprivredni proizvođači proizvode kvalitetna vina, med. Novljansko gospodarstvo i obrtništvo je žilavo kao naš slavonski hrast, između ostaloga je rekao gradonačelnik. Kako je rečeno, na Sajmu je izložen samo dio mogućnosti novljanskih obrtnika i gospodarstva

Predsjednik HOK-a Sisak Boris Mesarić, kaže kako obrtništvo prolazi jedno teško razdoblje, ali da se stanje popravlja.

- Naši obrtnici imaju problema, posebno danas, a to je nedostatak kvalificirane radne snage. Nažalost i naše školstvo je išlo krivim smjerom. Percepcija je da su majstorska zanimanja manje cijenjena. Djelatnici u obrtništvu su manje plaćeni, a treba nagraditi proizvodni rad jer bez stvaranja nove vrijednosti nažalost društvo ne može naprijed, istaknuo je Mesarić.

Među izlagačima priliku pokazati svoje djelatnosti bili su i učenici Srednje škole Novska, strukovnih zanimanja, bravari, stolari, prodavači i ekonomisti. Iako se osjeti smanjenje broja učenika u zanatske struke, prije tri godine u školi su pokrenuli razred strojarskih tehničara. Vršiteljica dužnosti ravnateljice Danijela Pauković, naglašava kako su upravo ovakvi sajmovi prilika da se učenici zajedno sa svojim profesorima prezentiraju, svoje djelatnosti na zanimljiv i praktičan način.

Tijekom održavanja „Sajma obrtnika Novska 2017“, održane su modne revije, predstavili su se, Tradicijsko obiteljsko obrtničko tkanje "Ruža" Novska i Tekstilna tvrtka  „Amadeus“ , a predavanje o gljivama održao je Matija Josipović, gljivar i autor više knjiga, o vinima Vlatka Grgić, enologinja kao i Ivica Florijanović, vinar, dok je Županijska razvojna agencija „Si-Mo-Ra“, predstavila mjere „Poticajna sredstva za razvoj malog i srednjeg poduzetništva“.