Grad NOVSKA Službene stranice

„Slavonija“ okom fotografa Domagoja Topića

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska otvorena je izložba fotografija autora Domagoja Topića, pod nazivom „Slavonija“, postavljena u Galeriji POU Novska i Knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“.

Kako je prigodom otvorenja rekao „Slavonija je vječna inspiracija, a priroda koju vidimo oko sebe je nešto posebno“ . Puno pute odlazi kroz sva godišnja doba na mjesta koja pružaju uvijek nešto novo.

Domagoj Topić rođeni je Osječanin, a ljubav prema fotografiji nasljedio je od svog oca, poznatog osječkog fotografa Marina Topića.  Domagoj je diplomirao na akademiji dramskih umjetnosti 2012. godine kao akademski filmski i tv snimatelji, ali njegova ljubav prema fotografiji navela ga je da se u većoj mjeri posveti upravo njoj. Zajedno s ocem Marinom Topićem, koautor je nekoliko fotomonografija, kao što su „Svjetlo i zemlja“, za koju su inspiracija bile Slavonija, Baranja i Srijem.

Domagoj Topić već je izlagao u Novskoj,  prije tri godine predstavivši se izložbom „Nebo i more“, a ljubav između Novske i umjetničkog fotografa spojena je mostom koju je dugo godina gradio svojom profesionalnom i stručnom  suradnjom novljanski fotograf  Željko Gašparović - Gašo, koji je izložbu postavio.

Fotografija je grana umjetnosti u kojoj fotograf uz pomoć fotoaparata zaustavlja trenutak realnog života. Riječ svjetlopis se ponekad koristi kao domaća riječ za fotografiju, jer je izvorno značenje fotografije, s grčkog prijevoda, otprilike – crtanje pomoću svjetla.

Prikazan je i kratki autorski film o Parku prirode Kopački rit, koji je svojom ljepotom prikaza zaštićene prirodne ljepote, prikazao svestranost i talent umjetnika Domagoja Topića.

 

Na svečanosti otvorenja sudjelovali su mladi tamburaši Sebastijan Kovačević, Sandro Bjelanović i Marko Martinović, učenici Glazbene škole u Novskoj, odjeveni u prigodne građanske kostime, svirajući starogradske pjesme.

Izložbu je otvorio Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske, a uz mnogobrojnu novljansku publiku, izložbu su razgledali i gosti iz njemačkog grada Mengena i francuskog Le Tuveta.