Grad NOVSKA Službene stranice

„Čitanjem do prijateljstva“ – zajednički projekt produženih boravaka Katoličke osnovne škole u Novskoj i Katoličke osnovne škole u Virovitici

„Čitanjem do prijateljstva“ – zajednički projekt produženih boravaka Katoličke osnovne škole u Novskoj i Katoličke osnovne škole u Virovitici

„Čitanjem do prijateljstva“ zajednički je projekt Katoličke osnovne škole u Novskoj i Katoličke osnovne škole u Virovitici koji je, u okviru nastave produženog boravka, završetkom ove nastavne godine uspješno ostvaren. Cilj projekta je povezivanje i suradnja između škola s posebnim naglaskom na povezivanje učenika kroz čitanje i druženje.

Provedba projekta ostvarena je na način da je učenicima obiju škola, pod vodstvom učiteljica Jelene Bandić iz Novske i Marine Bulat iz Virovitice, početkom nastavne godine uručen po jedan ruksak u kojemu su se nalazile razne slikovnice i knjige. Ruksak je s knjigama putovao svakih sedam dana od učenika do učenika koji su imali zadatak upoznati se s njegovim sadržajem te odabrati jednu slikovnicu ili knjigu koju će pročitati članu obitelji ili najdražoj plišanoj igrački. Drugi dio zadatka je bio zapisati svoje iskustvo u bilježnicu dojmova i nacrtati najdraži dio onoga što je učenik pročitao. Na taj su način učenici bili motivirani za čitanje i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, razvijali su rukopis, čitalačke vještine i likovno izražavanje.

U završnom su dijelu projekta ruksaci izmijenjeni između škola. Učenici su, zatim, prelistavali sadržaje ruksaka te zajedno s učiteljicama čitali bilježnice dojmova koje ostaju kao trajna uspomena i dar jedni drugima.

U posljednjem su se tjednu nastave učenici međusobno družili putem videokonferencije te su izmijenili iskustva i zahvalili na stečenim prijateljstvima koja su se rodila iz ovoga projekta.

Po završetku, učiteljice su izrazile zadovoljstvo i radost zbog ostvarenih ciljeva projekta s nadamo se da će se i drugi možda okušati se u sličnoj „pustolovini“.