Grad NOVSKA Službene stranice

„Mimohod pobjede“ – od Novske do Rajića u spomen na hrvatske branitelje

Deveti put po redu  hodanjem i molitvom kod 14 postaja, Spomen obilježja na stradale hrvatske branitelje koji su položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku i uz 24. obljetnicu VRO „Bljesak“,  Udruge proistekle iz Domovinskog rata Grada Novske, organizirali su Mimohod pobjede“ od Novske do Rajića.

- Na ovaj način svake godine 1. svibnja odajemo dužno poštovanje svima koji su svojom žrtvom stvorili slobodnu i samostalnu Hrvatsku, u spomen na „Bljesak“ kojim su oslobođena okupirana naselja, a prognani mještani mogli se vratiti na svoja spaljena i uništena ognjišta, kazala je Ana Kaurin, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Novska.

 

Sudionici Mimohoda uz molitvu novljanskog župnika Milana Vidakovića,  prvo su se poklonili žrtvi branitelja kod spomenika stradalima u Gradskom parku, a nakon toga sa zastavama Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, od postaje do postaje molili. Sudionike na putu sjećanja dočekivali mještani uz okrepu ispred Mjesnih  domova, sve do Rajića gdje su  kod središnjeg križa, zadnjoj postaji „Mimohoda slobode“, položili vijenac.

Uz hrvatske branitelje, članove Udruga koračali su i građani, priključili su se i mladi. U  koloni i najstariji sudionik, osamdeset sedmogodišnji Mirko Potočki, koji nije izostao niti s jednog sjećanja, a  Mimohodu pobjede priključio se i Safet Kadić, invalid Domovinskog rata, bivši pripadnik Specijalne policije i  koji je s protezom noge izdržao hodati cijeli put. Kaže,  „dok god budem mogao hodati ću u slavu svih hrvatskih branitelja koji su poginuli u Domovinskom ratu“.