Grad NOVSKA Službene stranice

6. Međunarodni kamp „Dupin“ – zajedno izviđači Belgije i izviđači „Zelene patrole“

Po šesti put svoje zastave istaknuli su izviđači Međunarodnog izviđačkog  kampa „Dupin“ u Jazavici. Kamp je svoja vrata otvorio početkom mjeseca srpnja, a do  kraja ovog tjedna, u kampu će osim pripadnika Odreda izviđača „Zelena patrola“, boraviti više grupa izviđača iz Belgije, a otvaranje i prve dane aktivnostima su  popratili  i izviđači iz IO „Vladimir Nazor“ iz Karlovca.

Kroz Međunarodni izviđački  kampa „Dupin“ u proteklih šest ljeta, osim domaćih izviđača, djeca i mladih iz Jazavice, Roždanika i Rajića, boravili su izviđači iz Njemačke, Engleske, Francuske i iz Belgije. Ideja o održavanju kampa u Jazavici potekla je od Siniše Blažekovića, starješine „Zelene patrole“, njegove supruge Jelena, a potporu su dobili od mještana, roditelja djece i volontera koji neumorno rade i paze da sve protekne u redu. Osim županije i Grad Novska pruža potrebnu pomoć, Komunalno poduzeće „Novokom“  i vatrogasci, a ovogodišnje sudionike kampa u Gradskoj vijećnici primio je Marin Piletić, gradonačelnik. 

- Kamp je mjesto gdje mladi ljudi imaju  mogućnost boljeg upoznavanja i gdje jedni drugima mogu predstaviti svoj kraj i države, rekao je gradonačelnik.

Dani u kampu ispunjeni su raznim aktivnosti, osim međusobnog  upoznavanje, jedni druge uče novim vještinama i igrama, idu na izlete, a sigurno je kako će svima dani provedeni u kampu ostati  u lijepom sjećanju.

Proteklih dana, kako je kazala Jelena Blažeković, voditeljica kampa, bili su na Novljanskom jezeru, posjetiti će Park prirode Lonjsko polje, a izviđače su posjetili i održali prigodne programa, članovi KUD-a „Šubić“ Novska, Pjevačka klapa „Ogrc“, vatrogasci su priredili vježbu, a pripadnici HGSS Stanice Novska, Jasmin Josić i Mijo Baković, održali zanimljivo predavanje o gorskim spašavateljima, opremi koju koriste i akcijama traganja i spašavanja.

Kada prođu dani u kampu,  spuste zastave svojih odreda i kampa, spreme šatore u kojima ovih dana borave, izviđači odlaze svojim domovima bogatiji za nova iskustva i prijateljstva, o tome će se prepričavati sa sjetom i čekati narednu godinu i nove izviđačke susrete.  

Misija Međunarodnog izviđačkog kampa „Dupin“ traje, a izviđači „Zelene patrole“ imaju puno planova i želja za budućnost i uvjereni su kako će se one ostvariti.