Grad NOVSKA Službene stranice

Akcija mjerenja tlaka Virovitica

U četvrtak 21. svibnja u 9 sati, ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, na Trgu bana Josipa Jelačića 5, održat ćemo Akciju mjerenja tlaka u sklopu projekta “Otvorimo vrata zdravlja”. Akcija je organizirana u suradnji s Udrugom invalida rada iz Virovitica. Njihovi članovi i članovi Centra za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje Krugovi građanima će biti na raspolaganju za sva pitanja, mjerenje tlaka, razgovor o vrijednostima tlaka.

Pozivamo građanke i građane, sve one koji žele biti aktivni u brizi za zdravlje, da nam se pridruže i da mjereći tlak demonstriraju važnost redovitih kontrola tlaka, aktivne brige o zdravlju, educiranja i informiranja na području zdravlja.

Gotovo 50 % svih uzroka smrti su srčano-žilne bolesti i s njima povezan povišeni krvni tlak, stoga su pravovremeno otkrivanje, redovita kontrola i dobra regulacija krvnog tlaka neki od najvažnijih čimbenika u prevenciji srčanog i moždanog udara i s njima povezane trajne invalidnosti i prerane smrtnosti. 

Za povišeni krvni tlak često čujemo da je tihi ubojica. To je stoga što često nisu prisutni nikakvi simptomi i vrlo često dovodi do niza komplikacija u vidu:

  • koronarne bolesti srca – angine pektoris i infarkta miokarda,
  • moždanog udara,
  • popuštanja  srca,
  • oštećenja krvnih žila-ateroskleroze,
  • oštećenja bubrega i mozga i
  • gubitka vida.

Cilj ove aktivnosti osvještavanje je svega navedenog i poticanje na osobnu odgovornosti i proaktivan stavu brizi za vlastito zdravlje.