Grad NOVSKA Službene stranice

Alge iz Novske doprinositi će i ekološkoj održivosti planeta – proizvodnja za globalno tržište

Alge iz Novske doprinositi će i ekološkoj održivosti planeta – proizvodnja za globalno tržište

U ponedjeljak, 13. siječnja, nakon pripremnih radova postavljanja čeličnih armatura na „stope“ koje će nositi stupove hale za proizvodnju algi tvrtke „PHYOX“, građevinci su započeli s betoniranjem 12 stopa. Na pripremljenu podlogu dolazi montažni armirano betonski elementi, konstrukcija koja se već izrađuje u „Međimurje PMP“ iz Čakovca.

Tvrtka Phyox d.d. iz Zagreba je prva tvornica ovakvog tipa u Hrvatskoj za proizvodnju mikroalgi. Investicija je u iznosu od 5 milijuna Eura, a izbor gradnje u Poduzetničkoj zoni „Novska“, Dražen Breglec, direktor tvrtke Phyox, objašnjava odlično partnerstvom s Gradom Novska, dogovorenim uvjetima ulaganja i gospodarsku perspektivnost zone.

"Phyox d.d. je fokusiran na proizvodnju mikroalgi za primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj, kozmetičkoj i medicinskoj industriji. Proizvodnju odlikuje visoka, za konkurenciju nedostižna i u svjetskim razmjerima najviša moguća produktivnost, kao i visoka energetska učinkovitost. Naši klijenti očekuju najvišu kvalitetu, konstantnu količinu i superiornu kvalitetu mikroalgi" – rekao je Breglec, naglašava i kako su alge iz Novske  namijenjene globalnom tržištu.

I prije početka proizvodnje, koja kreće od kolovoza 2020. godine,  alge su rasprodane na tržištu, očekivana vrijednost izvoza iznosi preko 2 milijuna Eura nakon prve faze.

"Proces proizvodnje  je dizajniran na način da zadovoljava najviše standarde. Ne samo da smo potpuno isključili bilo kakav negativan i štetan utjecaj ili zagađenje naših proizvoda temeljem vanjskih utjecaja već se i cjelokupni proizvodni proces sastoji od isključivo potpuno inertnih i za medicinske svrhe prihvatljivih materijala, od stakla i nehrđajućeg čelika najviše kvalitete" – o proizvodnom procesu kaže Dražen Breglec, ali i dodaje kako proizvodnja doprinosi ekološkoj održivosti planeta jer alge troše Co2 i u rastu proizvode kisik.

Posluži li vrijeme građevinci „KIM gradnje“ iz Lipovljana završiti će uskoro sve pripremne poslove i gradilište prepustiti tvrtki „Međimurje PMP“ iz Čakovca, koja bi započela s postavljanjem montažnih blokova buduće hale tvrtke.

U tvrtka Phyox bi prema najavi posao u prvoj fazi dobilo 15, a kasnije još najmanje toliko djelatnika.