Grad NOVSKA Službene stranice

Betlehemsko svjetlo stiglo u Novsku

Betlehemsko svjetlo nosi poruku mira, blagostanja i međusobnog razumijevanja. Ova se tradicija u Hrvatskoj njeguje od 1986. godine kada je prvi put Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku doneseno iz Beča. Svake godine, tjedan prije Božića, jedno dijete iz Austrije u "Spilji rođenja" Isusa Krista u Betlehemu zapali Betlehemsko svjetlo koje se potom avionom doprema u Austriju. U Beču se slavi ekumenska misa i na njoj se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija. Nakon ekumenskog slavlja, izviđači Svjetlo prenose u svoje države, odakle dalje svjetlo prenose u crkve, bolnice i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti, ljubavi i mira.  Program je prerastao u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost ne samo u cijeloj Europi, jer se Betlehemsko svjetlo, nošeno skautskim načelima i u srcima mladih, odnosi i u Aziju, Sjevernu i Južnu Ameriku te sjeverni dio Afrike.

Hrvatski izviđači ga donose u zagrebačku katedralu, odakle se Betlehemsko svjetlo mira širi po cijeloj nam domovini Hrvatskoj.

Tako je i u Novsku Betlehemsko svjetlo stiglo 17 put u malim rukama Izviđačkog društva "Paludina" Novska 19. prosinca u Grad Novska. Gradonačelnik Vlado Klasan preuzeo je  četvrti put Betlehemsko svjetlo, zahvalio se izviđačima na očuvanju prirode i nastavljanju tradicije i svima zaželio sretan Božić i Novu godinu.

Predsjednik Izviđačkog odreda "Paludina" Novska Željko Kovačević zahvalio se u ime izviđača gradonačelniku Vladi Klasan na prijamu i preuzimanju Betlehemskog svjetla. U pratnji Žana Žafran, Štefanije Benedeković, Mihaela Prelesnika, Matije Komljenovića, Gabrijela Prelesnika, Mihaela Kadličeka, Lucije Maleg i Marine Šafar te predsjednika Željka Kovačevića Betlehemsko svjetlo je došlo i u  Osnovnu školu Novska, te  Radio postaju Novska. Izviđači su  ostavljajući Svjetlo zaželjeli svima radost darivanja ljubavi i mira.