Grad NOVSKA Službene stranice

Bitno je (na)učiti gospodariti otpadom” – projekt za čistu i lijepu Novsku

Bitno je (na)učiti gospodariti otpadom” – projekt za čistu i lijepu Novsku

Projekt „Bitno je (na)učiti gospodariti otpadom” na području Grada Novske provodio se od listopada 2018. godine.

Kroz predavanja, radionice i ostale edukativne i informativne aktivnosti, projektom se željelo upoznavati javnost s gospodarenjem otpada,  rješenjima koja se nude, a posebice je bio  usmjeren na edukaciju mladih, kako je na završnoj konferenciji kazala Marija Kušmiš, zamjenica gradonačelnika,  „učiti ih kako se štiti životni okoliš i priroda“.

Zahvalila se i svima koji su sudjelovali u proteklom razdoblju u realizaciji projekta „Bitno je (na)učiti gospodariti otpadom”, uz Grad Novska, u provedbi su sudjelovali, Županijska razvojna agencija SiMoRa, Razvojna agencija NORA Novska, TZ Grada Novske, škole na području Grada Novske, Mjesni odbori.

Najavila je i novi projekt koji će realizirati mladi Grada Novske.

TONSKI PRILOG: Marija Kušmiš

 

Tijekom protekloga vremena kroz projekt je, osim edukacija, predavanja, tiskane i brošure, letci, plakati, slikovnice, snimani radijski spotovi i emisije.

Temama zaštite okoliša bavili su se posebno mladi, učenici Osnovne škole, ilustrirali su u slikovnicu u kojoj su dali odgovor na pitanje „Što je otpad, a što smeće?“.

Aktivirali su se i novljanski gameri, tim gamera iz Poduzetničkog inkubatora PISMO osmislili su video igru s ekološkim sadržajem za najmlađe i učenike.

Komunalna tvrtka Novokom nabavila je novo vozilo za odvoz otpada, osigurana su sredstva i nabavljeni novi  spremnici, „Zeleni otoci“, komposteri, a uskoro će doći i mobilno reciklažno dvorište.

Projekt „Bitno je (na)učiti gospodariti otpadom”  financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije s 85%, a preostali dio osiguran je iz sredstava Grada Novske.