Grad NOVSKA Službene stranice

Boravak u prirodi

Želite li učiniti nešto uistinu dobro za svoje zdravlje – češće boravite u prirodi i budite aktivni. Mnoga istraživanja kao i iskustva mnogih dokazala su blagotvoran utjecaj na zdravlje aktivnog boravka u prirodi.

Boravak u prirodi značajno smanjuje razinu hormona stresa u tijelu i ublažava simptome anksioznosti i depresije, potiče kemijske reakcije u našem tijelu zbog kojih se počinjemo osjećati dobro, zadovoljno, energizirano (ispuštanje tzv. hormona sreće, odgovornih za dobre i pozitivne osjećaje, endokanabinoida, dopamina, oksitocina, endorfina, neuroprijenosnika GABA, serotonina, adrenalina).
Uz to, boravak na otvorenom omogućit će opskrbu tijela neophodnom količinom vitamina D (osigurava normalno funkcioniranje mozga, smanjuje upalne procese, daje snagu mišićima, potiče imunitet, štiti od dijabetesa), snažnog antioksidansa. Zapravo je riječ o hormonu koji je našem organizmu neophodan u svim životnim fazama, a osobito je važan tijekom rasta i razvoja kad doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju te normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Potrebno je relativno malo vremena provesti u prirodi da bismo osjetili dobrobiti (već će i 20-ak minuta značiti puno).
Posebno je važno izdvojiti vrijeme za boravak u prirodi u životnim razdobljima kad smo pod stresom i živimo ubrzano. Premda zvuči nelogično (mnogi će reći „Gdje da nađem vrijeme?“) riječ je o ključnoj promjeni koja privlači i potiče druge pozitivne promjene. Stvar je ovakva: ne nađemo li vremena za sebe riskiramo ozbiljne tegobe sa zdravljem, fizičkim i psihičkim. Boravak u prirodi jača naš imunološki sustav i osnažuje nas za podnošenje pritisaka/stresa svakodnevnog života. 

Sam boravak u prirodi blagotvoran je, ako smo pri tome još i aktivni – to je dodatni plus!
Malo brži hod, par vježbi istezanja, pravilno disanje, prisutnost i za 20-ak minuta osjetit ćemo se značajno bolje nego da smo popili šalicu kave (ili čaja) ili neki energetski napitak. I učinci će biti dugotrajniji.
Možda još i napomena kako je aktivan boravak u prirodi više nego dobar za održavanje optimalne tjelesne težine.

Uspijemo li u sve to uključiti i djecu – bingo!

 

IZVOR: https://vratazdravlja.com/boravak-u-prirodi/