Grad NOVSKA Službene stranice

Branitelji iz Baške posjetili Novsku

U predvečerje obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, Novsku su posjetili branitelji i dragovoljci Domovinskog rata iz Općine Baška, otok Krk. S lokacijama i događanjima na novljanskom bojištu tijekom Domovinskog rata veterane iz Baške upoznali su njihovi domaćini, pripadnici USJPDDR "Ris" Kutina – podružnica Novska, Darko Josić i Žan Žafran. Odmah po dolasku u Novsku dočekali su ih u Gradskom parku gradonačelnik Vlado Klasan i zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević, te su zajednički zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i održali prigodnu molitvu.

Gradonačelnik Vlado Klasan potom je prisutne branitelje ukratko upoznao s tijekom ratnih zbivanja  na području Novske, te spomen obilježjem. "Pozdravljam vas kao prijatelje i suborce u Gradu koji je pretrpio velike ljudske gubitke i materijalna razaranja tijekom Domovinskog rata. Pozivam vas također i na braniteljsko jedinstvo, kako bismo i u miru odlučivali kako treba biti uređena naša država, jer zajedno možemo promijeniti Hrvatsku na bolje", rekao je među ostalim gradonačelnik Klasan.

"Ovo je treći put da pohodimo Grad heroj – Vukovar, a po prvi puta naša je prva stanica Novska. Namjera nam je da se upoznamo s zbivanjima i mjestima važnim za obranu Novske, jer je na ovom bojištu bilo branitelja iz Zbornog područja Rijeka, a više njih položilo je i život na oltar Domovine tijekom operacije "Bljesak"", rekao je predsjednik dragovoljačke udruge Općine Baška Igor Frgačić.

Tijekom svoj posjeta branitelji iz Baške obišli su spomen lokalitet Trokut, zatim Lipik i Okučane, a nakon noćenja u Jazavici nastavljaju put prema Vukovaru.