Grad NOVSKA Službene stranice

Branitelji s područja  Općine Jasenovac podržavaju postavljanje svih spomen obilježja, pa tako i spomen ploče za poginulih 11 bojovnika HOS-a u Jasenovcu

Branitelji s područja Općine Jasenovac podržavaju postavljanje svih spomen obilježja, pa tako i spomen ploče za poginulih 11 bojovnika HOS-a u Jasenovcu

Prošlo je nešto više od mjesec dana od kada su pripadnici Udruge branitelja HOS-a Grada Zagreba u Jasenovcu 6. studenog podigli i otkrili spomen ploču posvećenu poginulim suborcima za neovisnu i slobodnu Hrvatsku. No, posljednjih dana podigla se prilična medijska prašina, ne samo u Hrvatskoj, oko natpisa "Za dom spremni", koji je sastavni dio ratne oznake pripadnika HOS-a u Domovinskom ratu, i kao takve registrirane pri državnim tijelima kao logo današnje Udruge branitelja HOS-a.

Ponukalo je to branitelje s Općine Jasenovac da se u petak, 9. prosinca obrate javnosti priopćenjem, pročitanim ispred spomen ploče. Ispred Spomen ploče na Trgu kralja Petra Svačića, predstavnik branitelja Darko Đilas pročitao je zajedničko priopćenje u kojem je poručio da branitelji s područja Općine Jasenovac s ogorčenjem, ali ponosom, na ovom istom mjestu moraju dići svoj glas i javno izreći svoje mišljenje.

"Područje općine Jasenovac, koje je većim dijelom bilo privremeno okupirano tijekom Domovinskog rata od strane srbočetničkog agresora, branili su i oslobađali dragovoljci iz svih naselja Jasenovačke općine, kao i brojni branitelji iz cijele Hrvatske, pa tako i HOS-a. Jasenovačka općina jedina je oslobađana u dvije vojne operacije, Bljesak i Oluja, te se ne smiju zaboraviti poginuli branitelji, a posebice oni koji su svoj život dali na području naše Općine. Stoga branitelji s područja  Općine Jasenovac podržavaju postavljanje svih spomen obilježja, pa tako i spomen ploče za poginulih 11 bojovnika HOS-a u Jasenovcu. Znak HOS-a u Hrvatskoj je legalan, te je njegovo korištenje na ovoj spomen ploči za nas također legalno", poručuju branitelji, te nastavljaju: " Ovi suludi napadi na spomen ploču u Jasenovcu nisu samo napadi, kako ti mrzitelji svega hrvatskog kažu "ustaški pozdrav", nego su napad na sve hrvatske branitelje, Domovinski rat i Republiku Hrvatsku."

Branitelji s područja Općine Jasenovac podržavaju inicijativu Vlade RH o osnivanju povjerenstva koje će na razuman i miran način raspraviti o svim simbolima totalitarnih sustava i predložiti zakonski okvir koji će se jasno odrediti prema ovom pitanju. Također, pozivaju povjesničare da napokon utvrde pravu istinu o sabirnom logoru u Jasenovcu za vrijeme II. svjetskog rata, ali i nakon njega.