Grad NOVSKA Službene stranice

Četvrt stoljeća VZ Sisačko-moslavačke županije

Vatrogasna zajednica Sisačko moslavačke županije, u Novskoj je održala 25. po redu Izvještajnu skupštinu. Izviješće o  radu podnio je Mijo Brlečić, predsjednik VZ SMŽ,  u njemu je rečeno, kako VZ SMŽ ima 136 dobrovoljna vatrogasna društva, odnosno 142 članice s javnim i profesionalnim vatrogasnim postrojbama. Ukupno  više od 12 tisuća vatrogasaca, „od čega je 1934 operativnih članova, 2975 izvršnih, 2785 pričuvnih, 2844 djece i mladeži, 583 veterana i 924 počasnih i pomažućih članova“.

 

Na području Sisačko-moslavačke županije u 2017. godini bilo je 1329 intervencija vatrogasaca. Od toga 634 požara, požare građevina 239, požare na prometnim sredstvima 57 i požara otvorenog prostora 338.  Bile su i 382 tehničke intervencije kao i 313 raznih ostalih intervencija. U intervencijama je sudjelovalo 2447 profesionalna i 1388 dobrovoljnih vatrogasaca, stoji u Izviješću predsjednika.

- Zahvaljujem se svim dužnosnicima naših članica vatrogasnih zajednica i dobrovoljnih vatrogasnih društava na dobroj dosadašnjoj suradnji. Posebno se moramo zahvaliti Sisačko-moslavačkoj županiji na podršci i punom razumijevanju prema vatrogascima i našim aktivnostima, prema obvezama i odgovornostima koje temeljem Zakona o vatrogastvu provodi Vatrogasna zajednica, a naročito na osiguravanju i redovnom doznačivanju planom predviđenih sredstava. Pozivam sve na daljnju suradnju i očekujem još znatniju potporu i još veće uvažavanje naše najstarije, najbrojnije i najorganiziranije vatrogasne organizacije, rekao je Mijo Brečić, presjednik.

Pored članova Predsjedništva, predsjednika VZ SMŽ, Mije Brlečića, uz zamjenike, Davora Štimca i Maria Paluha, predstavnika Vatrogasnih zajednica Općina i Gradova, skupštini su nazočili i brojni gosti, izaslanstva više županijskih Vatrogasnih zajednica kao i Ante Sanader, predsjednik HVZ, počasni predsjednici Franjo Gregurić i Teodor Fricki, Ivo Žinić, župan SMŽ sa zamjenikom i Marin Piletić, gradonačelnik, koji su vatrogascima čestitali na radu.

Povelje „počasni član“ uručene su Nenadu Radojčiću, direktoru Vatroprometa, kao i Franji Greguriću i Teodoru Frickom, „za poseban doprinos u razvoju unapređenja vatrogastva i zaštite od požara na području Sisačko moslavačke županije“.

U povodu četvrt stoljeća rada, održati će se i Svečana sjednica VZ SMŽ, na kojoj će biti uručena i nova zastava kojoj  je kum Ivo Žinić, župan.