Grad NOVSKA Službene stranice

Čijalo u Novoj Subockoj – deset godina čuvanja tradicije „Suboćanki“

Kada su obnovile stari običaj čihanja perja, članice Udruga žena „Suboćanka“ iz Nove Subocke, nisu očekivale da će nakon obilježiti i deseto čijalo. Važan je to događaj za društveni  život sela pa su na ovo jubilarno čijalo u Mjesni dom u Novoj Subockoj, pozvale mještanke i članice drugih udruga žena s područja Grad Novske.

 

„Suboćanke“  su se dobro pripremile, za goste su odigrale jedan šaljivi scenski prikaz iz povijesti kada se čihalo uz petrolejsku lampu, pjevale pjesme i zabavljalo na drugačiji način nego danas.

Predsjednica udruge, Ankica Babić, kaže kako je danas teže naći perje za čihanja, jer malo mještanki uzgaja guske čijim se perjem pune mekana perina i jastuci.

- Ovaj nekadašnji običaj bio je dio zimskih događanja u selu, od siječnja sve do korizme, domaćice koje su imale perje pozivale su druge mještanke da im pomognu kod čihanja, rekla je predsjednica.

Perje se sakupljalo za posteljinu, a prema običaju mladenka je miraz trebala pokazati selu, uz šest jastuka bogato napunjenih i izvezenih vezom, a za svaki je trebalo prikupiti oko kilogram i pol perja.

Nakon prikaza čihanja, za večeru su posluženi trganci sa slaninom i lukom, a uz jelo, piće i ples sve je zabavljao Tamburaški sastav“ Želja“.