Grad NOVSKA Službene stranice

Dan Obrtničke komore Sisačko moslavačke županije – dodijeljena priznanja najzaslužnijima

Povodom Dana Obrtničke komore Sisačko moslavačke županije u Novskoj je održana svečana sjednica Skupštine OK SMŽ.

Na području Županije radi oko 2100 obrtničkih radnji, a svečanost je bila prigoda podsjetiti na sve vrijedne obrtnike koji svojim radom i djelovanjem obogaćuju lokalne samouprave.

- Položaj obrtnika u županiji je takav kakva je situacija, nalazimo se u 2019. godini, sa svim problemima obrtništva koji jesu, a to je pitanje problema obrazovanja, odljeva radne snage, nekompetentnosti, zakona koji nas sputavaju i svih onih drugih zakona koji nam na određeni način sputavaju normalan rad, funkcioniranje i napredak, rekao je Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore SMŽ, istakavši i pohvalivši  pozitive mjere u nekim sredinama.

Skup su pozdravili Željko Pugelnik, predsjednik Udruženja obrtnika Novske kao i Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske, podsjetivši na osam desetljeća od prve obrtničke izložbe u Novskoj. Podsjetio je i na Mjere kojima se potiče otvaranje novih obrta što je Grad Novsku svrstalo u jedan od tri grada u Hrvatskoj po broju novotvorenih obrta.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja najzaslužnijima, promovirani su novi majstori struke, pohvaljeni najbolji naučnici i njihovi mentori.

Posebno priznanje za doprinos u poticanju i razvoju hrvatskog obrtništva i iskazanu brigu za očuvanje obrtničke kulture i baštine, dobio je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić, a između ostalih Zahvalnicu za doprinos obrtništva SMŽ, primili su Vida Iličić, u ime Razvojne agencije NORA i Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika Grada Novske, kao i Glazbena škola u Novskoj.

Za nesebično zalaganje na izgradnji i jačanju obrtničkog komorskog sustava, zahvalnicu je primio i Željko Kušmiš, novljanski obrtnik.

Priznanje za životno djelo primili su Ivan Kovačević, Vesna Peršun, Predrag Dorsulić i Nikola Džogić, dugogodišnji obrtnika iz Novske.

Slijedeća svečana skupština Obrtničke komore SMŽ biti će u Sisku uz obilježavanje i 150 godina tradicije obrtništva.