Grad NOVSKA Službene stranice

Djelatnici Katoličke škole u Novskoj posjetili izložbu „Arheološka baština novljanskog kraja“ te se susreli s gradonačelnikom Marinom Piletićem

Djelatnici Katoličke škole u Novskoj posjetili izložbu „Arheološka baština novljanskog kraja“ te se susreli s gradonačelnikom Marinom Piletićem

U utorak, 1. lipnja, djelatnici Katoličke osnovne škole u Novskoj, u prostorima Galerije Pučkog otvorenog učilišta Novska, posjetili su izložbu „Arheološka baština novljanskog kraja“. Tom prigodom susreli su se s gradonačelnikom Novske Marinom Piletićem koji ih je, u pratnji ravnatelja Učilišta Miroslavom Peroševićem, proveo izložbom te održao predavanje o arheološkim otkrićima novljanskog kraja. Po dolasku na izložbu, ravnatelj Krunoslav Juraković je domaćinima predstavio djelatnike Katoličke škole te im zahvalio na dobrodošlici. Kazao je da je zbog usavršavanja odgojno-obrazovnog pristupa učenicima svim djelatnicima Škole izuzetno važno poznavati lokalnu povijest, a posebno ona otkrića koja mijenjaju povijesnu i kulturološku sliku grada.

U svom izlaganju, gradonačelnik Piletić protumačio je kako je došlo do nesvakidašnjih nalaza izuzetno značajnim za lokalnu povijest Novske, a veznih uz nedavna arheološka istraživanja na lokalitetu novljanske župne crkve sv. Luke evanđelista. Istaknuo je otkriće lasinjske kulture uz apsidu spomenute crkve koja je dokaz života na ovom prostoru minimalno 6000 godina. Kazao kako se ovim istraživanjima također dolazi do zaključaka da Novska najvjerojatnije nije Belina iz 1334. godine kako se to dosada mislilo, a da je crkva sv. Luke sagrađena na temeljima nekadašnje crkve iz 13. stoljeća. Potom je naglasio vrlo značajan glagoljski natpis na brončanom zvonu pronađenom u jednom od iskopanih grobova. Značenje ovoga otkrića – nastavio je – sastoji se u tome što se radi o natpisu na uglatoj glagoljici te se na taj način ubraja u rijetke nalaze glagoljice na području Slavonije. Na kraju je spomenuo da povijesnu baštinu novljanskog kraja između ostaloga čine i srednjovjekovni gradovi-utvrde „Gradina“, „Orešić-grad“ ili „Novigrad“ te „Subocki grad“ i drugi, ali i da arheološka istraživanja na tim lokalitetima tek predstoje u narednom vremenu.

Susret je potom nastavljen u obližnjim prostorima Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“ Novska koja odnedavno posjeduje faksimil originala „Misala kneza Novaka“ iz 1368. godine. Značenje Misala predstavila je knjižničarka Marija Pranjić kazavši da se radi o vrlo vrijednoj i najbolje sačuvanoj rukopisnoj knjizi napisanoj na uglatoj ili hrvatskoj glagoljici, a autor joj je knez Novak Disaslović. Original Misala čuva se u Nacionalnoj knjižnici u Beču.

Razgledavanje baštine novljanskog kraja završilo je u prostorima Muzjesko-zavičajne zbirke grada Novske gdje je djelatnike Škole primio voditelj zbirke Željko Sajko. Spomenuta je zbirka sačinjena od arheoloških, etnografskih, sakralnih predmeta, predmeta koji su služili u domaćinstvima, raznih starih tehničkih uređaja, dokumenata i fotografija, pa sve do predmeta novije povijesti i Domovinskog rata na području Novske.

Po završetku susreta, uslijedilo je zajedničko druženje djelatnika Škole i domaćina.