Grad NOVSKA Službene stranice

Dvjesto godina od rođenja Luke Ilića Oriovčanina

U povodu 200 godina od rođenja Luke Ilića Oriovčanina, hrvatskog etnologa, pjesnika i župnika, održano je nekoliko događaja, u crkvi sv. Luke Evanđeliste služena je misa, na latinskom i hrvatskom jeziku,  na prostoru ispred crkve postavljena je bista s njegovim likom, a održana je i svečana akademija u prostoru župnog Pastoralnog centra.

Luka Ilić Oriovčanin zaređen 1843. godine,  bio kapelan u slavonskim župama, vojni svećenik u Italiji i Madžarskoj,  župnik u Mačkovcu i Novskoj,  od 1872. godine sve do smrti 1878. godine. Pokopan je na Gradskom groblju u Novskoj. Iza sebe je ostavio  vrijedna djela sa slavonskim narodnim pjesmama, običajima i vjerovanjima.

Obilježavanje njegovog rođenja započelo je prethodnog dana otvorenjem izložbe , „Kod Luke na imendan“,  izložbom  sačuvanih rukopisa i knjiga u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“ , i scenskim prikazom iz njegovog života u  izvođenju KUD-a „Šubić“ Novska.

Prije mise ženski zbor KUD-a „Neretvanke“ iz Ploča, u župnoj crkvi otpjevale su više Marijanskih pjesama.

Misu je predvodio Krunoslav Juraković, kapelan uz župnika Milana Vidakovića, na latinskom i hrvatskom jeziku, uz molitve sa župljanima, crkvenim zborom, a u misno slavlje molitvom na latinskom uključili su se i novljanski gimnazijalci.

Svečanoj akademiji nazočio je veći broj građana, gradonačelnici sa suradnicima, Marin Piletić i Stefan Bubeck, akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice Hrvatske, Alojz Buljan, predsjednik Matice Hrvatske Novska, a predavanje je održao prof. dr. sc. Stipe Botica.

- Novska može biti ponosna na ovog čovjeka, Luka Ilić Oriovčanin  obilježio je ovo mjesto i hrvatsku kulturu, naglasio je Botica, izdvojivši posebno knjigu „Slavonski narodni običaji“ koja je tiskana 1846. godine.