Grad NOVSKA Službene stranice

EU fondovi 2021.-2027. - Nove prilike

EU fondovi 2021.-2027. - Nove prilike" održano u inkubatoru PISMO u Novskoj

U Poduzetničkom inkubatoru Pismo u Novskoj u utorak je u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održano informativno-edukativno događanje „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“. Na događaju su predstavnici ministarstva prezentirali mogućnosti financiranja EU projekata u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. Uz to, predstavili su se i strateški dokumenti na kojima se trenutno radi i čije je usvajanje preduvjet za korištenje sredstava iz novog proračunskog razdoblja.

Nove mogućnosti EU sufinanciranja projekata predstavili su državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Ana Crnčec i ravnateljica Uprave za programe i projekte u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Nada Zrinušić. Predstavljanju je prisustvovao i gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Državni tajnik Velimir Žunac istaknuo je kako je Novska primjer kako se može i treba raditi kada se govori o EU fondovima. „I sam sam bio gradonačelnik i znam koliko je teško planirati razvoj grada bez EU fondova. No, ti su fondovi naša sadašnjost, a ne samo prilike. Dosad smo u Hrvatskoj realizirali na tisuće projekata. Oni koji su na vrijeme prepoznali prilike koje nude EU fondovi već su napravili značajne iskorake. U novom sedmogodišnjem razdoblju imat ćemo na raspolaganju dvostruko više novaca iz EU fondova, više od 165 milijardi kuna. I siguran sam da ćemo ih dobro iskoristiti“, rekao je Žunac. Istaknuo je da su Hrvatskoj na raspolaganju EU sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost koji je usvojen radi ublažavanja negativnih gospodarskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa i Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027..

Na kraju programa održan je i prigodni panel o razvoju Novske i Sisačko-moslavačke županije uz pomoć Eu fondova. Sudionici panel rasprave bili su:

Gordan Terzić, ravnatelj Sektora za praćenje provedbe projekata – Istraživanje, razvoj i inovacije u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)
Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja
Mario Čelan, ravnatelj Javne ustanove Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije
Vida Iličić , ravnateljica Razvojne agencija Grada Novske NORA
Aleksandar Gavrilović, direktor tvrtke Gamechuck
Ante Tavra, polaznik edukacije Unity Poduzetničkog inkubatora PISMO
Ivana Matanović, moderatorica.

Cijeli događaj dostupan je online: