Grad NOVSKA Službene stranice

Europskim sredstvima uređuju se domovi, škola

Europskim sredstvima uređuju se domovi, škola

Projektima obnove i uređenja više objekata na području istočnog dijela Grada Novske, Mjesnog doma u naselju Paklenica, zgrade Područne škole u Jazavici te Hrvatskog doma u Rajiću, višestruku korist imati će mladi i mještani.

Kroz projekte, koje u suradnji s Udrugom mladih Grada Novske, Odredom izviđača „Zelena patrola“ Rajić, KUD-om „Šubić“ Novska, AK „NoGa“ i Gradom Novska, provodi Razvojna agencija NORA, otvaraju se nova radna mjesta, a objekti u kojim će se provoditi biti će obnovljeni i stavljeni u funkciju.     

Dom u Paklenici biti će dotjeran, osim što ostaje za potrebe aktivnosti mještana, imati će i opremljene prostore za „Drvni centar – za ponovnu uporabu predmeta od drveta“ i „Centar za ruralni razvoj“. Kroz ova dva projekta otvara se deset radnih mjesta. Prema riječima Vide Iličić, ravnateljice RA „NORA“ , u domu će se smjestiti  i Ispostave NORA-e, kako bi  bili na usluzi domaćim poljoprivrednim proizvođačima i OPG-ima.

Projekte sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, odnosno 85% EU sredstava i 15% iz Državnog proračuna RH.

TONSKI PRILOG: Vida Iličić

Kada ovog ljeta u Međunarodni kamp izviđača u naselju Jazavica dođu izviđači iz Europe, dočekati će ih uređena zgrada nekadašnje Područne škole. Odred izviđača „Zelena patrola“ Rajić, izviđači iz bojnih zemalja Europe, koristili su se i ranije ovim objektom, skromno opremljenim, a sada će  imati multifunkcionalnu dvoranu, kuhinju,  urede i sanitarne prostorije.

TONSKI PRILOG: Marin Piletić

Uređenje prostora se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je adaptacija krovišta sastavni dio projekta „Kulturni centar za mlade Jazavica“,  sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske u visini 3 milijuna kuna, a kroz ovaj europski projekt u trajanju dvije godine, zaposliti će se 5 mladih osoba.

Kako naglašava Vida Iličić, prostori će se koristiti tijekom cijele godine, osim izviđača i za potrebe mještana, udruga, posebno izdvaja i projekt znanstvenog kampa za „znanost i umjetnosti“, koji će provoditi u suradnji s Institutom „Ruđer Bošković“ iz Zagreba.

U Rajiću uređen dom za društvene, sportske i kulturne sadržaje – otvorenje u travnju

Hrvatski dom u Rajiću, u travnju ove godine otvoriti će svoje u potpunosti preuređene prostore za razne aktivnosti mladih i mještana, za društvene, sportske i kulturne sadržaje. Ova investicija vrijedna je nešto više od šest milijuna kuna, također je sufinancirana sredstvima Europske unije, europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj uz omjer financiranja, 85% EU i 15% RH.

TONSKI PRILOG: Marin Piletić