Grad NOVSKA Službene stranice

FOTO: Spomen na hrabrost i stradanje – tragičan Dan koji se neće zaboraviti

Kao i prije 28. godina, točno podne, kada su se oglasile sirene za uzbunjivanje oglasivši kraj zračne opasnosti, središte Novske je napadnuto raketama i bombama iz agresorskih zrakoplova. Građani i branitelji izašli su iz sigurnosti skloništa, a smrtonosni pogodci ispaljeni na središte grada i dvorište tadašnjeg Ureda za obranu u kojem su bili okupljeni branitelji i dragovoljci, donijeli su smrt.

Na komemoraciji ispred Spomen obilježja, imena poginulih pročitali su učenici Osnovne škole Novska, a na događaj i važnost sjećanja na hrabrost hrvatskih branitelj, ali i čuvanje uspomena na poginule i Domovinski rat, podsjetio je Milan Čorak, ratni zapovjednik.

U šoku i nevjerici nijemo smo gledali u prizor koji se ne može opisati, ostaci tijela, plamen i dim sukljali su iz pogođenih automobila. Streljivo u zapaljenim automobilima eksplodiralo je, kao da netko puca. Iz jedne od garaža čulo se zapomaganje", događaj je opisao jedan od hrvatskih branitelja koji je preživio raketiranje.

Novljani ih neće zaboraviti kao niti tragičan dan, 4. listopad 1991. godine, kada je stradalo 11, a ranjena 23 branitelja, istaknuto je na komemorativnom skupu. Vijence  i svijeće njima u spomen uz molitvu Ivana Romčevića, kapelana župe sv. Luke, kod Spomen obilježja položili su, obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, suborci, policajci, predstavnici Grada Novske, Općina Jasenovac i Lipovljani, učenici osnovnih škola, Katoličke osnovne škole, Osnovne škole Novska i „Josip Kozarac“ iz Lipovljana, kao i brojni građani.

Uz prigodni recital komemoraciju je uveličao i Zbor učenika Glazbene škole u Novskoj.