Grad NOVSKA Službene stranice

Gaming centar „PISMO 2“ pri završetku – profesionalna tehnička podrška iz Francuske i Kanade

Dok je većim dijelom postavljen interijer po budućim uredima i učionicama, montiranje uređaja za razvoj video igara u velikoj dvorani  novog objekta Poduzetničkog inkubatora „PISMO“ Novska, tek treba započeti.

Kreće postavljanje šezdesetak računala i ostale vrhunske digitalne tehnologije. Čeka se dolazak stručnjaka koji će pružiti profesionalnu tehničku podršku. Stručnjaci iz Francuske u funkciju će staviti studio za snimanje, „motion capture sistem“, a stručnjaci iz Kanade, uređaja koji će zasigurno biti „zvijezde“ svih koji rade u gaming industriji.

Radi se o najvećim uređajima ovog tipa za potrebe izrade i iskušavanje video igara, velikog VR uređaja sa žiroskopom i VR simulatora s mogućnosti od 720 stupnjeva okretanja. Pored ova dva u dvorani će biti nekoliko manjih, a montaža će prema riječima Maria Čelana, direktora Razvojne agencije SMŽ  „SiMoRa“,  potrajati tri tjedna.

"Rotirajuća platforma VR Flight Simulator ima pokretljivost od 720 stupnjeva i s VR naočalama, osjećaj virtualne stvarnost u prostoru je potpuna", rekao je Mario Čelan, direktor „SiMoRe“. 

Očekivano svečano otvorenje biti će početkom mjeseca ožujka, a u novoj zgradi svoje mjesto će naći novih 12 tvrtki za video igre. Edukacija za razvoj video igara u Novsku je privuklo mlade iz svih krajeva Hrvatske, do sada je u tri grupe bilo stotinjak polaznika, Čelan kaže kako stalno primaju pozive za daljnje edukacije.

U trećoj grupi polaznika edukacije koja je u tijeku od njih 40 samo je troje s novljanskog područja pa zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta u Novskoj, dio polaznika našlo je smještaj i u Kutini.

Grad Novska otvoren za nove tehnologije

"Novska je postala nacionalno prepoznatljiv grad, grad otvoren za nove tehnologije, za mlade ljude željne novog znanja. Novska je tvornica budućnosti, grad perspektive i mogućnosti za nova radna mjesta", između ostalog kaže Marin Piletić, gradonačelnik, kako se priprema uređenje okoliša i prostora i između obje zgrade Poduzetničkog inkubatora Sisačko moslavačke županije „PISMO“ Novska.

Gradonačelnik podsjeća i na Mjere potpora za poduzetnike početnike, model poticanja mladih na otvaranje svojih tvrtki koji se iz Novske proširio i na druge gradove i mjesta u Hrvatskoj.

Gradnja Kampusa, fakulteta, učeničkog i studentskog doma, arene za e-sport, mogao bi biti „strateški projekt Republike Hrvatske“. Gradio bi se u Poduzetničkoj zoni „Novska“. Doprinos tome daje Grad Novske, osigurali su 10 hektara zemljišta, a potporu  daje i SMŽ, Ugovor o potpori krajem mjeseca će potpisati  Ivo Žinić, župan SMŽ i Marin Piletić, gradonačelnik.

"Ugovor će biti potpisan u petak, 31. siječnja, a taj dan u Sportskoj dvorani Srednje škole Novska započinje i „Global Game Jam“ natjecanje developera iz cijelog svijeta u izradi video igara", kaže Čelan.

Pored svečanog otvorenja novih prostora PISMA, radi velikog zanimanja, za građane će biti organiziran „Dan otvorenih vrata“ kada će zainteresirani moći obići Poduzetnički inkubatora „PISMO“  Novska i samo isprobati najnoviju svjetsku tehnologiju u izradi vido igara.