Grad NOVSKA Službene stranice

Grad Novska uvodi novi oblik novčane potpore – sto kuna mjesečno za Novljane treće životne dobi

Veliki dio umirovljenika s područja Grada Novske prima mirovinu u iznosu do 1600 kuna mjesečno. Privređivali su i odvajali za bivšu Općinu Novska, sada i za Grad Novsku, ugradili sebe u razvitak Grada, no Novljane treće životne dobi nitko nije uvažavao, niti mario za njih, ponekad čak niti njihovi najbliži. Okupili su se u Udrugu umirovljenika u Novskoj, koja djeluje od 1947. godine kao jedna od najstarijih Udruga, te kroz nju godinama uspješno realiziraju brojne izlete, druženja i kulturna događanja. Gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan je u svom izbornom programu u kampanji 2013. godine najavljivao kako između ostaloga planiraju umirovljenicima dodijeliti određeni novčani iznos, s ciljem poboljšanja njihovog materijalnog položaja.

Najavljivana mjera se na oduševljenje brojnih umirovljenika ostvaruje 2017. godine. Grad Novska je po prvi puta u povijesti početkom prosinca 2016. godine objavio Javni poziv za ostvarivanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, čime je Gradska uprava, na inicijativu gradonačelnika Vlade Klasana, uvela još jedan novi oblik novčane potpore za građane Grada Novske. Grad Novska je, na čelu s gradonačelnikom Vladom Klasanom, prepoznao potrebu brojnih umirovljenika koji su slabijeg imovinskog stanja i pružio im je mogućnost da ostvare pravo na mjesečnu naknadu od 100 kuna. Svoje zahtjeve je zasada predalo 279 umirovljenika, od čega čak 70% prima mirovinu u iznosu do 700 kuna što je poražavajući postotak.

Mala svečanost uručenja Rješenja o pravu na mirovinski dodatak održana je u subotu, 21. siječnja u kino dvorani POU-a, a događaju su nazočili gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, pravne poslove i javnu nabavu Sonja Marohnić Horvat, ravnateljica POU Novska Valentina Opić, te predsjednica Udruge umirovljenika Novska Anka Tomac i brojni korisnici mirovinskog dodatka. Rješenje o pravu na novčanu pomoć svečano su potpisali gradonačelnik Vlado Klasan i  Mirjana Maletić, nakon čega je ona održala govor zahvale u ime svih umirovljenika. "Ovim putem želim se zahvaliti gradonačelniku Vladi Klasanu što je prepoznao trenutak kada treba pomoći nama umirovljenicima, jer naše su mirovine uistinu male. Stoga će nam ovaj dodatak od 100 kuna zasigurno dobro doći, jer kada se to zbroji preko cijele godine, lijep je to iznos, mogu čak reći i jedna mjesečna mirovina" – rekla je Mirjana Maletić.

Brojne umirovljenike pozdravila je i predsjednica Udruge umirovljenika Novska Anka Tomac, koja je istaknula odličnu suradnju s Gradom, posebice na provođenju ove mjere.  "Netko će možda reći da je 100 kuna malo, no svaka kuna je dobrodošla, a nekome tko ima mirovinu do 500 kuna taj dodatak će svakako puno značiti. Suradnja Udruge i Grada je besprijekorna, kad god smo se obratili Gradu za bilo kakvu pomoć, gradonačelnik nas nikad nije odbio. Za ovo danas možemo zahvaliti gradonačelniku Vladi Klasanu, koji je našao novca za mlade i njihove stipendije, a nije zaboravio ni nas umirovljenike i ostvario je ono što je i najavljivao" – kazala je Anka Tomac, konstatirajući kako Udruga bez podrške Grada ne bi mogla ostvarivati svoje ciljeve.

"Ovo je način da se odužimo tim časnim i poštenim ljudima koji su dobili  mizerno male mirovine. U konačnici očekujemo između 300 i 350 dodataka na mirovinu, za što je iz Proračuna predviđeno oko 300 tisuća kuna, čime umirovljenicima vraćamo samo mali dio onog što su dali za svoju zajednicu" – istaknuo je gradonačelnik, iskazavši ponos jer pravo na ovaj dodatak imaju svi Novljani. Ovim putem se zahvalio cijeloj Gradskoj upravi, svim suradnicima i programskim partnerima koji su podržali njegovu inicijativu, te svim umirovljenicima koji su došli unatoč lošim vremenskim uvjetima. Za sve nazočne upriličen je i prigodni domjenak u galeriji POU, gdje su umirovljenici ostali na ugodnom druženju.

Za one koji do sada nisu predali zahtjev, važno je napomenuti da i dalje imaju tu mogućnost i pravo, kako bi što prije zatražili dodatak na mirovinu. Ovim putem pozivamo sve umirovljenike s područja Grada Novske da se jave u Gradsku upravu ili u Udrugu umirovljenika Novska, jer Javni poziv je otvoren tijekom cijele godine. Podnositelji zahtjeva će redovito primati mjesečni iznos od 100 kuna (što godišnje iznosi 1200 kuna), stoga obavijestite sve prijatelje i poznanike da iskoriste novčanu pomoć koju im pruža Grad Novska.