Grad NOVSKA Službene stranice

Građevinski obrt „Big boys gradnja“ otvara pogon za proizvodnju betona

Susretljivost Gradske uprave i poduzetnički duh rezultirali s 50-ak novih radnih mjesta

U gospodarski zapuštenom slavonskom kraju svaka vijest o ulaganju itekako odjekne, posebno kad je riječ o lokalnom obrtniku koji odluči kupiti zemljište, graditi tvornicu i zapošljavati. Mario Kozić vlasnik je građevinskog obrta „Big boys gradnja“, tvrtke koja je osnovana početkom 2008. godine, a bavi se izvođenjem svih vrsta građevinskih radova. Tvrtka je u početku imala pet zaposlenika koji su se usavršavali u poslovima niskogradnje i visokogradnje, odnosno u izgradnji stambenih i nestambenih zgrada, svih vrsta fasada, postavljanju svih vrsta betonskih opločnika, proizvodnji proizvoda od betona i strojnim iskopima. Opremljeni su sa svom potrebnom opremom za izvođenje tih radova, a koncem 2008. godine pokrenuli su pogon vlastite proizvodnje fert gredica te betonskih nadvoja.

„Big boys gradnja“ ima odličnu suradnju s Gradom Novskom, te je realizirala izvedbu brojnih radova na uređenju i sanaciji nogostupa, izgradnji pješačkih mostova, domova i sl. Jedan od posljednjih projekata na kojem su ostvarili suradnju jest izgradnja pješačkog mosta u Rajiću čiji se završni radovi očekuju kroz narednih 20-ak dana. „S prošlom vlašću nismo odradili puno projekata, no sa sadašnjom Gradskom upravom odradili smo velik broj projekata tijekom protekle četiri godine. Nitko ne može reći da u Novskoj nema posla, posebno za naš građevinski sektor. Mogu reći da posla ima više nego ikad na području Grada Novske, no nažalost, iako je veliki broj ljudi nezaposlen, teško nam je naći nove djelatnike“, izjavio je vlasnik tvrtke Mario Kozić, dodavši da se broj zaposlenika povećavao s godinama, te da tvrtka sada zapošljava 50-ak djelatnika. Budući da je beton glavni građevinski materijal, Kozić se zainteresirao za izgradnju vlastite baze za proizvodnju betona.

„U ovaj projekt odlučili smo se upustiti jer u našoj široj okolici nema niti jednog pogona za proizvodnju betona i separaciju građevinskog otpada, što su nam dvije osnovne djelatnosti. U ovoj odluci nam je puno pomogao gradonačelnik Vlado Klasan i kompletna Gradska uprava, koji su nas podržali u realizaciji kupnje zemljišta, te su nas informirali o korištenju raznih benefita i poticaja koje Grad Novska pruža investitorima“, rekao je vlasnik Mario Kozić prilikom potpisivanja Ugovora o kupoprodaji građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni „Zapad“ između Grada Novske i njegovog građevinskog obrta, u listopadu 2016. godine. Četvrta je to tvrtka koja ulaže u novljansku Poduzetničku zonu, čime je posebno zadovoljna lokalna uprava jer takvi pothvati najviše pridonose smanjenju nezaposlenosti. Prodana parcela koju je kupio ovaj lokalni poduzetnik prostire se na površini od gotovo 4500 kvadratnih metara zemljišta, a ukupna vrijednost ove investicije je oko 11,1 milijun kuna.

„Koncem 2016. izradili smo projektnu dokumentaciju za betonaru, pogon za zbrinjavanje i recikliranje građevinskog otpada, a 2017. krenuli smo s pripremnim radovima, iskolčavanjem, obilježavanjem i uređenjem prilaznih puteva“, kazao je vlasnik Mario Kozić, dodavši da betonara prema projektu ima kapacitet proizvodnje betona od 60 m³/h, a svojim će korisnicima omogućiti i uslugu prijevoza betona, te su upravo za takve usluge već nabavili vlastite miksere i betonske pumpe. „Naš plan je do kraja svibnja pokrenuti prvu fazu, betonaru, a nakon toga i separaciju otpada, halu s uredskim prostorima i pogon za proizvodnju proizvoda od betona. Nakon ovoga nemamo namjeru stati s razvojem naše tvrtke i smatramo da će nam za proširenje djelatnosti biti potreban još jedan dio parcele kojeg ćemo otkupiti od Grada“, ističe Kozić, rekavši da će biti konkurentniji s cijenom koja bi svima bila prihvatljiva.

 

U novom pogonu za proizvodnju betona zaposlit će 51 djelatnika što posebno veseli Gradsku upravu koja je također razmišljala o realizaciji takvog projekta putem komunalnog poduzeća. „Komunalno poduzeće već je dobilo naputak da se krene u izgradnju gradske betonare, no kada je Mario Kozić u Gradsku upravu došao kako bi nas upoznao sa svojom idejom, odlučili smo sva raspoloživa sredstva i znanja usmjeriti prema njemu kako bi mu pomogli da što prije realizira projekt na čijem je tragu bila i Gradska uprava“, rekao je gradonačelnik Vlado Klasan, istaknuvši da „Big boys gradnja“ spada u veće tvrtke s područja našeg grada, jer zbrinjavaju 50 obitelji, što je značajno za našu sredinu. „Ponosan sam što je sinergija Grada i poduzetnika vrlo kvalitetna, no nažalost, trenutna situacija je takva da je u građevinskom sektoru teško naći stručnu radnu snagu, što je gorući problem svih gospodarstvenika“, zaključio je gradonačelnik naglasivši da samo na ovaj način možemo spriječiti daljnje iseljavanje stanovništva. Svako radno mjesto je veliko u našoj maloj sredini i donosi boljitak za naše sugrađane, stoga treba čestitati vlasniku na ovom zahvatu. Realizaciji ovog projekta vesele se i okolni građevinari jer više neće morati odlaziti nekoliko stotina kilometara dalje po osnovni građevinski materijal – beton.