Grad NOVSKA Službene stranice

„Zlatne ruke“ članica Udruge žena „Iskra“ – 15 godina čuvanja i izrade rukotvorina

Već petnaest godina članice Udruge žena „Iskra“ Novska, njeguju  tehnike tradicionalnog hrvatskog veza, šlinganja, kukičanja, tkanja, zlatoveza i druge načine izrade rukotvorina na području grada Novske.

Velikom izložbom radova „Sačuvajmo narodne rukotvorine i običaj“ u Galeriji POU Novska, podsjetile su na godine čuvanja i njegovanje starih tehnika izrade ručnih radova.  

Predsjednica „Iskre“, gospođa Anđelka Kramarić, istaknula je vrijedni rad članica, čije su „zlatne ruke“, izrađivale razne predmete, stolnjake, pregače, prekrivače, zavjese, slike, etno odjeću, platnene vrećice i stvaranje  prepoznatljivog novljanskog identiteta. Posebno je spomenula,organiziranje radionica, prenošenje znanja i učenja mladih.

Svoje rukotvorine pokazivale su na mnogim sajmovima, manifestacijama i izložbama, pa je teško  nabrojati gradove i mjesta u kojima su prezentirale baštinu novljanskog kraja.

Za oplećak, radni ili svečani dio ženske nošnje te za platnene vrećice s izvezenim ogrcom, prepoznatljivim novljanskim pužem, osvajale su i nagrade u izborima za suvenir turističkih zajednica.

Izložbu je otvorio Marin Piletić, gradonačelnik. Ljepota izloženog može se pogledati  u Galeriji POU Novska do sredine travnja.