Grad NOVSKA Službene stranice

„Global Game Jam“ - u Novskoj 67 timova - sudjeluje 750 gradova iz cijelog svijeta

Na najveći svjetski događaj izrade video igara „Global Game Jam“, između 750 gradova iz cijelog svijeta uključila se i Novska. U Novskoj je prijavljeno 67 timova koji će biti u konkurenciji timova u svijetu.

Kako je rečeno na sastanku  Organizacijskog odbora za Novsku, tema natjecanja iz središnjice GGJ, San Luis, California, znati će se u petak, 25. siječnja, kada će biti istovremeno objavljena za sve prijavljene ekipe u cijelom svijetu. Za osmisliti i završiti izradu video igre timovi imaju rok od 48 sati.

 

Sudjelovanjem na ovom Svjetskom događaju koji  za cilj ima, podići svijest o industriji video igara kao ozbiljnom poslu, Poduzetnički inkubator PISMO, Sisačko-moslavačke županije u Novskoj,  kroz projekt „Sisačko-moslavačka županija središe gaming industrije“, prvi se put uključuje.

Velik i zahtijevan posao za Organizacijski odbor u Novskoj je pri  kraju. Za ekipe treba pripremiti cijelu infrastrukturu u  Školskoj sportskoj dvorani, postaviti računala,  u sve su uključeni volonteri iz Centra za mlade Novska, uključio se veći broj sponzora, a Grad Novska osigurao je nagrade za najbolje ekipe u Novskoj.

Glavne nagrade osigurao je „Global Game Jam“, organizator iz Californije, koji će najbolje timove iz svijeta proglasiti nakon pregledanje svih urađenih video igara.

 

Što se očekuje od sudionika rekao je direktor Županijske razvojne agencije Si-Mo-Ra, Mario Čelan,

„velike nade su u kreativnim pojedincima u timu, od njih se očekuje raznovrstan spektar izrade video igara, a natjecanje im je poticaj za uključivanje u industriju videoigara“.

- Računalne igre predstavljaju važan industrijski segment, a s obzirom na stalan porast i napredniju tehnologiju koja predstavlja temelj napretka gaminga, otvorene su nove mogućnosti, kako u području obrazovanja tako i u području stručnog djelovanja, ističe Čelan. Podsjeća kako je  Sisačko-moslavačka županija središe gaming industrije, a da se u Novskoj za potrebe gaminga i Poduzetničkog inkubatora,  uređuju dva objekta.

- Kroz projekt PISMO provodimo edukacije, za djecu u dječjim vrtićima, učenike u osnovnim i srednjim školama, a u petak prije početak svjetskog „Global Game Jam“ natjecanja, predstavljamo novi školski program obrazovanja za zanimanje „tehničara za razvoj video igara u Srednjim školama“. Moramo  iskoristiti veliki potencijal mladih stručnjaka, naglašava Mario Čelan.

 

Natjecanje zahtijeva koncentraciju svakog člana ekipe, projekt treba završiti u zadanom roku pa se od promatrača očekuje diskretna i tiha pozornost tijekom natjecanja.

Organizatori  pozivaju zainteresirane da dođu u nedjelju u što većem broju kada će ekipe prezentirati svoje video igrice i biti proglašeni najbolji timovi.