Grad NOVSKA Službene stranice

„Kraplanska noć“ u Krapju

„Kraplanska noć“ u Krapju

Krapje,  selo u jasenovačkoj posavini poznato je kao selo graditeljske baštine čiji se dan  posebno obilježava svake godine u rujnu, ali je prepoznatljivo i po sada već tradicionalnoj „Kraplanskoj noći“. Udruga „Kraplani“ iz Krapja osnovana prije nešto više od četiri godine organizirala je 4. „Kraplansku noć“ u subotu, 4. srpnja u Krapju.

Prema riječima predsjednice udruge,  Nade Đilas inicijativa za pokretanje „Kraplanske noći“ folklora pokrenuta je zbog posebnosti narodne nošnje Krapja, Puske i Drenovog Boka koje su stare preko sto godina. Željeli smo prezentirati naše narodne nošnje i pozvati i ostala društva koja mogu pokazati nošnje i običaje svoga kraja- rekla je Nada Đilas.

Na „Kraplanskoj noći“ nastupili su KUD „Šubić“ iz Novske, KUD „Berislavić“ iz Novigrada, KUD „Seljačka Sloga“ iz Bobovca  i Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, te  domaćini.

Svečanosti je nazočila načelnica općine Jasenovac Marija Mačković koja je pohvalila dobru organizaciju  ove manifestacije i posebno mještane Krapja koji su i ovoga puta pokazali  bogatstvo narodnih nošnji i običaja posavskog kraja, a posebno me raduje  što se okupio  veliki broj posjetitelja- rekla je načelnica Mačković.

„Kraplanskoj noći“ odazvao se i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan izjavivši da mu je drago vidjeti kako se ljudi u malim sredinama trude okupiti što veći broj posjetitelja i pokazati koliko njeguju folklornu baštinu i tradiciju svoga kraja.