Grad NOVSKA Službene stranice

„OPGenije“  - školovanje za agroturističkog  tehničara, nove mogućnosti, znanje i poduzetničke vještine

„OPGenije“ - školovanje za agroturističkog tehničara, nove mogućnosti, znanje i poduzetničke vještine

Provedbom projekta „OPGenije“  na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije 30 nezaposlenih osoba steći će kvalifikacije opći poljoprivredni tehničar i agroturistički tehničar  i educirati se za područje digitalni marketing i Poslovni plan za poljoprivrednike.
Projekt „OPGenije“  predstavljen je u Novskoj, nositelj projekta je LAG „Zapadna Slavonija“ Nova Gradiške, a  provoditi će se u suradnji  s LAG-om „ Slavonska ravnica“, Vrpolje, „Posavina“ Brodski Stupnik i  LAG-om „Zeleni trokut“ Lipik. 

Kako je kazala Marijana Vidić Poleto, voditeljica LAG „Zapadna Slavonija“, projekt je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ u iznosu od 1.489.366,47 kuna, a za polaznike je besplatan. 

-  Polaznici projekta „OPGenije“  stvaraju si preduvjete za pokretanje vlastitog posla čime će postati konkurentniji na tržištu rada. Projekt će se provoditi u Novoj Gradišci, Velikoj Kopanici, Novskoj i Brodskom Stupniku, - kazala je voditeljica. Obrazovanje se sastoji od teorijske nastave i stručne prakse, u trajanju od  godinu dana. 

Potporu realizaciji dali su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatski zavod  za zapošljavanje te Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

Upravitelj LAG-a „Zeleni trokut“, Igor Matek, u čijem sastavu su gradovi Pakrac, Lipik, Novska, Općina Jasenovac i naselje Janja Lipa, istaknuo je važnost edukacije za nezaposlene koji se žele baviti poljoprivredom i kako se kroz projekt „OPGenije“  polaznicima želi dati nove mogućnosti , znanje i poduzetničke vještine. Predstavio je i više Mjera koje doprinose razvoju i modernizaciji malih poljoprivrednih gospodarstava.

Provedbu projekta pozdravili su Marija Kušmiš i Siniša Kesić, zamjenici gradonačelnika.