Grad NOVSKA Službene stranice

„Noći muzeja 2018.“

Noć muzeja 2018.,  obilježena je izložbama i programima u brojnim kulturnim i obrazovnim institucijama u Hrvatskoj, manifestaciju koju je prije trinaest godina pokrenulo Hrvatsko muzejsko društvo. Ovogodišnja tema bila je posvećena  sportu, a posjetitelji su mogli besplatno razgledali postave izložbi, sudjelovati na edukativnim  predavanjima i radionicama i uživati u zabavnim programima.

Tijekom Noći sporta u prostoru Galerije POU Novska, posjetitelji su mogli prošetati kroz bogatu povijest novljanskog sporta, razgledati fotografije, novinske članke posvećene uspjesima sportaša i klubova koji su u proteklim vremenima obilježili i zadužili Grad Novsku.

Već dolaskom na prostor trga prije ulaska u Galeriju posjetiteljima su pokazani dresovi klubova koji čine sportsku zajednicu Novske. Kako je na otvaranju izložbe rečeno, „sport u Novskoj ima dugu tradiciju, pa su se u stvaranje izložbe uključili brojni pojedinci i klubovi“

-Željeli smo prikazati kulturološku vrijednost sporta u svim pojavnim oblicima u Novskoj, te stvoriti novu muzejsku publiku. Zanimljivost jest uključivanje građana i prikupljanje izložbenog materijala iz privatnih zbirki kako bi postigli raznolikost, kazala je Marija Kos, ispred Turističke zajednice Grada Novske, koja je pored Pučkog otvorenog učilišta Novska i Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“ bili organizatori Noći muzeja 2018. u Novskoj.

Izložbu je otvorila Marija Kušmiš, zamjenica gradonačelnika, podsjetivši kako se Grad Novska, 2009. godine priključio obilježavanju ove kulturne manifestacije u Hrvatskoj.