Grad NOVSKA Službene stranice

18. Folklorni susreti “Lukovo u Novskoj” – pjesma i ples čuvara folklorne baštine

Plesom i pjesmom članovi KUD-a “Šubić” Novska, koreografijom s kojom su pobijedili na Županijskoj smotri koreografiranog folklora, otvorili su 18. Folklorne susrete „Lukovo u Novskoj“.

Program pred punom Sportskom dvoranom na velikoj pozornici nastavljen je nastupom dječje skupine KUD-a „Šubić“, a predstavili su se pjesmama i plesovima Zapadne Slavonije, voditeljica Maja Josić.

Prvi gosti večeri „Lukova u Novskoj“, manifestacije hrvatske folklorne baštine, bila je dječja skupina ZFA „dr. Ivana Ivančanina“ Zagreb, s igrama, pjesmama i plesovima Turopolja, koreografijom „Dečinske špelencije“ u koreografiji Ive Cvetko.

Na pozornicu su zatim došle članice i članovi „Češke besede“ iz Lipovljana, izveli su pjesme Južne Češke, predsjednica Vjera Ožoga, zatim HKUD „Napedak“ Knin s Busovačkim kolom, a KUD „Košutarica“ Košutarica predstavili su pjesme i kola Košutarice, voditeljica društva je Dubravka Dodigović, a predsjednica Eva Đurić.

KUD „Kolo“ Stari Grabovac dobro su poznati publici, nedavno su proslavili 40 godina rada, a izveli su se pjesmama i plesovima Starog Grabovca, voditelj društva je Goran Lončarević, predsjednica Ana Jugović.

Ženska pjevačka skupina „Đurđice“ djeluju tek godinu dana, članice su i KUD-a „Šubić“, a na svom prvom nastupu pjevale su pjesme „Neven vene“ i svatovac iz Brodskog Posavlja, glazbena obrada pjesme je Marko Martinović, voditeljica skupine Đurđica Grgić.

Susreti su završili nastupom KUD-a „Ogranak“ Buševec, pjesmama i plesovima Turopolja, predsjednik društva je Nenad Rožić.

Kako je kazala Marija Kos Šaka, predsjednica KUD-a „Šubić“ Novska, koji su i organizatori 18. Folklornih susreta „Lukovo u Novskoj“: „društva su pokazala uvježbanost, vidjeli smo folklorna društava koja godinama čuvaju baštinu te najmlađe koji nastavljaju njihovu tradiciju“.

Dvorana je bila puna, kao i kod svih ranijih susreta, Novljani cijene hrvatsku tradiciju što je pokazao i nastup domaćina. Susrete je otvorio Marin Piletić, gradonačelnik. Posebno nadahnut bio je i voditelj programa, Mirko Fodor, poznati hrvatski televizijski i radijski voditelj.