Grad NOVSKA Službene stranice

90 godina uživanje gledanja filmova u Novskoj – obilježeno projekcijama pod zvijezdama

Ljubitelji večernjih projekcija i  „kina pod zvijezdama“ mogli su uživati u doživljaj gledanja filmova na otvorenom, na malom trgu ispred Pučkog otvorenog učilišta. Niz godina tijekom programa „Ljeta u Novskoj“, POU Novska organizira projekcije filmova na nekom od gradskih prostora.

Uz kokice i sokove u prvom filmu na „Air screen“ filmskom platnu, u prvoj projekciji uživali su najmlađi, prikazan je animirani film „Mali šef“, a u projekciji za odrasle, urnebesna komedija Godišnji odmor iz snova: Nova generacija“.

Novljani u filmskim projekcijama uživaju od 1928. godine, kada je u dvorištu obiteljske kuće Ivana Pejakovića u Kolodvorskoj ulici održana prva kinopredstava. Od tada kino je bilo na nekoliko mjesta u gradu, u ulici Kralja Tomislava, u Hrvatskom domu, sada Vatrogasnom domu u Osječkoj ulici, u nekadašnjem hotelu „Knopp“, kinu  „Partizan“ koje je s radom počelo 1946. godine, a od 1961. nalazi se na današnjoj lokaciji.

Stradalo je  i obnovljeno poslije rata, a prije 10 godina kino dvorana nanovo je potpuno uređena te opremljena s najsuvremenijom kinoopremom,  novom digitaliziranom opreme s mogućnosti 3D projekcija.