Grad NOVSKA Službene stranice

Akcijom „Za naše male genijalce“ 6 novih računala za OŠ Novska

Akcijom „Za naše male genijalce“ 6 novih računala za OŠ Novska

U okviru akcije HEP-a  „Za naše male genijalce“  u suradnji s Narodnim radijem, od 23. ožujka do 12. travnja 2015. organizirana je nagradna igra na koju su se mogle prijaviti sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj, a uz prijavu bilo je potrebno priložiti video uradak kojim će učenici pokazati da su upravo njihovoj školi potrebna nova računala.  
Zaprimljeno je gotovo 100 prijava OŠ diljem Hrvatske, a odabrane su škole koje nemaju niti jedno računalo ili imaju velik broj učenika po računalu i koje se većinom nalaze na područjima od posebne državne skrbi RH. Nova računala bit će donirana školama u Novskoj, Požegi, Brođancima, Viljevu, Metkoviću, Zemuniku, Vojniću, Slunju i Čabru.
Video uradak koji je Osnovnoj školi Novska donio nova računala realizirali su učenicimi 2. razreda učiteljice Snježane Kasumović, a snimili su učitelji Domagoj Pešut i Miroslav Matić. 


Primopredaja 6 računala  održana je u četvrtak, 23. travnja 2015. godine u OŠ Novska, a prisustvovali su joj, uz učenike, učitelje i ravnateljice OŠ Novska Antonija Mirosavljević, također i gradonačelnik Vlado Klasan, te izaslanstvo Županije s zamjenikom župana Marinom Piletićem.
Osnovna škola Novska najveća je škola u Sisačko-moslavačkoj županiji i jedina škola u Gradu Novska koja ukupno ima 900 učenika. Deset računala u informatičkoj učionici koriste samo učenici predmetne nastave za vrijeme nastave informatike. Učenici razredne nastave kojih je 450 nemaju niti jedno računalo koje koriste.


"U Republici Hrvatskoj na jedno računalo u školi dolazi 26 učenika, a prema također dostupnim podacima škole su posljednji put opremljene računalnom opremom prije osam godina (Izvor: ICILS, 2013). Zato je  HEP  u suradnji s Narodnim radijem pokrenuo akciju „Za naše male genijalce“ kojom će donirati 30 novih računala u devet hrvatskih osnovnih škola.  Vrijednost donacije iznosi 160 tisuća kuna te nova računala imaju trogodišnje jamstvo. Ovom donacijom računala želimo omogućiti učenicima osnovnih škola što kvalitetnije informatičko obrazovanje kako teoretsko tako i praktično" istaknuli su predstavnici HEP-a na današnjoj primopredaji.