Grad NOVSKA Službene stranice

Alge u Poduzetničkoj zoni „Novska“ - tvrtka „Phyox“ uzgajati će mikro alge za medicinske svrhe i kozmetiku

Alge u Poduzetničkoj zoni „Novska“ - tvrtka „Phyox“ uzgajati će mikro alge za medicinske svrhe i kozmetiku

U Poduzetničkoj zoni „Novska“ uzgajati će se alge. Prihvaćanjem ponude tvrtke Phyox d.d. iz Zagreba,  uzgoj algi, jedan od budućih inovacijskih iskoraka Grada Novske, nova tvrtka u zoni koja će graditi pogone. 

Nakon izgradnje u  gospodarskim objektima za proizvodnju, tvrtka  Phyox d.d. namjerava uzgajati mikro alge koje se koriste u medicinske svrhe i za kozmetičke preparate. Alge će se uzgajati u umjetnim bazenima s vodom, sam proizvodni proces troši CO2 i proizvodi kisik i nema negativan utjecaj na okoliš.

Rezultat takve tehnologije su proizvodi organske čiste supstance mikro algi, a kako je navedeno u Poslovnom planu tvrtke, „tržište za ovaj proizvod je globalno, sto posto je izvozno orijentirano i gotovo neograničeno“.

Prema riječima gradonačelnika Marina Piletića, „iz poslovnog plana vidljivo je kako je visina investicije ponuditelja ukupne vrijednosti 8,9 milijuna Eura, realizirati će se u dvije faze, a investitor namjerava zaposliti na neodređeno vrijeme najmanje 31. radnika“.

Alge se danas osim u medicinske i kozmetičke svrhe koriste i u prehrambenoj industriji, kao ishrana budućnosti,  no  sve više i u proizvodnji biodizela i bioplina.

 


 

Algakultura je grana akvakulture koja se bavi uzgojem različitih vrsta algi. Alge se uzgajaju u umjetnim bazenima koji se nalaze u vodi i njihov razvoj uvelike ovisi o uvjetima okoliša u kojem se nalaze.

Alge se danas sve više koriste u proizvodnji biodizela, bioplina, bioplastike te goriva za zrakoplove, ali i u prehrambenoj industriji. 

Upravo s tim ciljem osnovan je i poseban Hrvatski centar za biogorivo iz alga. Iako su alge vrlo otporne na različite klimatske uvjete, idealnim se smatra umjerena temperatura u rasponu od 20-30 stupnjeva celzija uz puno sunčanih dana. 

uzgoj algi jedan od budućih inovacijskih iskoraka toliko nam potrebnog poduzetničkog duha, tim više što su uvjeti za njihov uzgoj u Hrvatskoj iznimno dobri. Višak toplinske energije iz postrojenja koristit će se za stakleničku proizvodnju algi za biodizel i farmaceutsku industriju, 

Posao budućnosti: Proizvodnja ekstrakata algi uzima maha i u našoj zemlji

Naime, zelene alge se promovišu i kao ishrana budućnosti, zbog njihovog izvanrednog nutritivnog sastava i svojstava, a najveći uzgajač sirovina je – Кina. 

Ekstrakti algi nalaze svoje mesto i u poljoprivredi kao biostimulatori i fermentori za očišćenje voda, sanaciju deponija, u sredstvima za gašenje požara, kozmetici, ishrani i ostalim sredstvima.

Proizvodnja se treba obavljati na lokacijama koje nisu onečišćene proizvodima ili tvarima koje nisu odobrene u ekološkoj proizvodnji ili zagađivačima koji bi ugrozili ekološku prirodu proizvoda.

 

Ponuditelj u ponudi navodi da namjerava izgraditi gospodarski objekt za proizvodnju mikro algi. U poslovnom planu navode da se tehnologija koju su Phyox d.d., njegovi osnivači i poslovni partneri razvijali u proteklih sedam godina zasniva se na zatvorenim foto bio-reaktorima koji proizvode kontinuirano, 24/7, 365 dana u godini, neovisno o godišnjem dobu i bilo kakvom utjecaju okoliša ili klime, odnosno dana ili noći.  Sam proizvodni proces troši CO2 i proizvodi kisik i nema negativan utjjecaj na okoliš. Rezultat takve tehnologije su proizvodi organske čiste supstance mikro algi. Tržište za ovaj proizvod je globalno, 100% izvozno orijentirano i gotovo neograničeno. Projekt namjeravaju realizirati u dvije faze, ukupne vrijednosti  investicije 8.900.000,00 EUR. Planira zaposliti najmanje 31 radnika u dvije faze.

Ponuditelj je ponudio  kupoprodajnu cijenu od 30,64 kn/m², ukupno 612.830,64 kn te izjavio da namjerava  koristiti poticaje.  Također prihvaća realizaciju nazadkupnje, odnosno raskida ugovora u slučajevima i pod uvjetima koji su propisani natječajem.

Kriterij za izbor najpovoljnijeg ponuditelja utvrđen je u natječaju, a to je najviši zbroj ostvarenih bodova prema kriteriju visine ulaganja/vrijednosti poslovne investicije izražene u valuti EUR-a i kriterij broja osoba koje će se zaposliti. Iz poslovnog plana ponuditelja vidljivo je kako je visina investicije ponuditelja izražena u dvije faze, ukupne vrijednosti 8.900.000,00 EUR, čime je ponuditelju dodjeljeno 8,9 bodova. Isto tako, iz poslovnog plana vidljivo je kako ponuditelj namjerava zaposliti na neodređeno vrijeme najmanje 31 radnika, čime je ostvario 31 bod. Ponuditelj je na natječaju ostvario ukupno 39,9 bodova.

S obzirom da ponuditelj namjerava zaposliti 31 radnika u roku tri godine od početka poslovanja, poticajna kupoprodajna cijena iznosi iznositi 29 kn/m², odnosno ukupno 580.029,00 kn. Obračunati iznos kupoprodajne cijene od 32.801,64 kn izabrani ponuditelj dužanje platiti u roku  15 dana od sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnine.