Grad NOVSKA Službene stranice

Bolja čujnost Radio postaje Novska

Radio postaja Novska kao jedini elektronički medij u Gradu koji ima tradiciju postojanja dugu 25 godina, a od subote 23. travnja svoju čujnost je pojačao za 70%, te sada radijski program građani mogu slušati u krugu od 70 kilometara. Pojačana čujnost RPN-a povezana je s preseljenjem odašiljača na novu lokaciju što je bilo neizbježno jer je tehnička oprema, koja je bila smještena u objektu HEP-a, stvarala smetnje HEP-ovim uređajima. "Mi smo riješili problem koji je trajao posljednjih šest godina od kada su se pojavile prve smetnje na komunikaciji uređaja HEP-a i RPN-a, te smo bili primorani smanjiti snagu odašiljača na minimum i krenuti u postupak traženja nove lokacije" – izjavila je zamjenica direktorice Monika Šporčić Harak, naglasivši kako je čujnost RPN-a pojačana u okviru koncesijskog Ugovora i dozvole koja je odobrena od strane HAKOM-a. 


Novu lokaciju i prostor u kojemu se odašiljač od nedavno nalazi ustupila je tvrtka "Korina", a uređajima RPN-a sada se može pristupiti u svim vremenskim prilikama i neprilikama, što do sada nije bio čest slučaj, jer su zbog nepristupačnog terena u šumi gdje se do sada nalazila oprema, u preseljenju dijela opreme bile potrebne usluge HGSS stanice Novska. Elaborat i sve potrebite tehničke radnje na preseljenju odašiljača i antenskog stupa izradila je tvrtka za odašiljače i veze "Lelteh" iz Zagreba, dok je građevinski i elektroinstalacijski dio poslova na izgradnji odgovarajuće prostorije za opremu odradila tvrtka Novokom. Zamjenica direktorice Monika Šporčić Harak izjavila je kako je ovo za RPN događaj od izuzetne važnosti, a naglasila je kako će pojačana čujnost za posljedicu zasigurno imati i veći broj slušatelja, te povećanu marketinšku djelatnost. Nadalje se ovim putem zahvalila Gradu Novska i gradonačelniku Vladi Klasanu koji je prepoznao problematiku i pružio financijsku potporu u rješavanju problema, HEP-u – Elektri Križ na dosadašnjoj suradnji, tvrtki "Korina" na ustupljenom prostoru, te tvrtkama "Novokom" i "Lelteh" na obavljenim radovima, kao i HGSS – stanici Novska na pomoći prilikom preseljenja opreme.


Gradonačelnik Novske Vlado Klasan ističe kako se od osnutka RPN-a nikada nije više ulagalo u opremu i infrastrukturu radija kao do sada, te je iskazao zadovoljstvo što je preseljenje odašiljača uspješno obavljeno i također se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu. "To je pokazatelj da je ovoj Gradskoj upravi u interesu da Radio postaja Novska postane jedan kvalitetni radio i drago mi je da RPN svoj program sada može emitirati punim kapacitetom" – rekao je gradonačelnik. "Drago mi je da smo uvođenjem nove programske sheme od veljače ove godine poradili i na poboljšanju tehničkih uvjeta, a ovo je zasigurno bila jedna od najvećih poteškoća u radu koje su već dugi niz godina opterećivale poslovanje Radio postaje Novska." - dodala je zamjenica direktorice.