Grad NOVSKA Službene stranice

Bolji dani za zgradu nekadašnjeg hotela Knopp – uskoro početak zaštitnih radova

Dugi niz godina devastiranu zgradu nekadašnjeg hotela Knopp u središtu grada,  očekuju bolji dani. Nakon što je u proteklom razdoblju na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja RH, prošao projekt „Klaster kulture“, za uređenje zdanja, izradom „konzervatorskog elaborata“ pristupiti će se radovima.

Hotel Knopp građen je u drugoj polovici 19. stoljeća, tijekom vremena je nadograđivan, u spoju zgrade do šezdesetih godina imao je i drveni vatrogasni toranj koji je srušen, bio je otmjeno mjesto, no desetljećima iz raznih razloga prepušten je propadanju i nije obnoviti. Objekt se nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture RH i svaki radovi na zgradi podliježukonzervatorskim mjerilima.

Pod nadzorom stručnih djelatnika Konzervatorskog ureda uskoro će dijelovi ruševine biti uklonjeni, a prema najavi gradonačelnika Marina Piletića, Grad Novska je nabavio posebnu skelu koja će se postaviti oko zgrade hotela, a zgrada bi se posebnim presvlakama zaštitila od daljnjeg propadanja i oborina.

Prema procjeni, za uređenje zgrade od podruma, prizemlje, kata i potkrovlja, oko 2300 metara prostornih površine trebati će  osigurati najmanje 20 milijuna kuna, a izvor sredstava tražiti će se kroz europske fondova i Ministarstvo kulture.

U sklopu zahvata uredio bi se okoliš, pristupna cesta prema novljanskom Domu zdravlja kao i nakon uređenja, budućem objektu Doma za starije. Sam hotel Knopp uređenjem bio postao ponovno mjesto društvenog okupljanja, gdje bi se smjestila povijesna „Zbirka Sajko“, imao bi i ugostiteljski objekt s višenamjenskom dvoranom.