Grad NOVSKA Službene stranice

Brojne veleposlanice posjetile Novsku – Grad koji potiče poštivanje ženskih prava

Nakon niza pojedinačnih dolazaka veleposlanika u Novsku, naš Grad su u ponedjeljak, 20 lipnja posjetile veleposlanice Kosova Nj. E. Shkendije Geci Sherifi, Bugarske Nj. E. Tanya Dimitrova, Norveške Nj. E. Astrid Versto, zamjenica veleposlanika Austrije Martine Klenner – Auvillain, zamjenica šefa misije, veleposlanstvo Belgije u RH Vladislava Iordanova,  zamjenica šefa misije, veleposlanstvo SAD-a u RH Margaret Horner Nardi, predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Elizabeta Mađarević, te predstavnice Europske banke za obnovu i razvoj Renata Osrečki i Višnja Mrakovčić Supek. Dolazak veleposlanica je, zajedno s predstavnicima Grada, pripremila veleposlanica Kosova, koja se nakon nedavnog službenog posjeta Novskoj oduševila ravnopravnosti spolova koja vlada u našem Gradu i činjenicom da se na mjestu pročelnika, direktora i ravnatelja nalaze većinom žene. "Mi veleposlanice imamo jedan neformalni Forum žena putem kojeg promoviramo ženska prava, a prilikom zadnjeg posjeta Novskoj oduševila sam se koliko ovaj mali Grad promovira zapošljavanje ženske radne snage, te sam odlučila inicirati organizaciju ovog posjeta" – izjavila je veleposlanica Kosova Nj. E.  Shkendije Geci Sherifi.

Veleposlanice su u Gradskoj upravi dočekali gradonačelnik Vlado Klasan sa zamjenikom Vedranom Mihaljevićem i direktorom Novokoma Vinkom Debeljakom,  nakon čega su se pozdravile s ženama na rukovodećim pozicijama u Gradu. Pročelnice Ivanka Zečević – Šolta, Marica Vitković i Sonja Marohnić – Horvat, tajnica gradonačelnika Valentina Žafran, ravnateljice Gradskih ustanova Valentina Opić (Pučko otvoreno učilište Novska), Darija Jež (Gradska knjižnica i čitaonica "Ante Jagar" Novska), Dijana Kadliček (Dječji vrtić "Radost" Novska), zamjenica direktorice Monika Šporčić Harak (Radio postaja Novska), voditeljica Turističko – informativnog centra Milijana Dižep Margetić i urednica Novljanskog vjesnika Ana-Marija Šebalj su, zajedno s veleposlanicama nazočile prijamu gradonačelnika, koji je u Gradskoj vijećnici održao prezentaciju o povijesti i razvoju Grada, poduzetničke zone kao i turističkoj ponudi. Po završetku prezentacije svi prisutni su se provozali turističkim vlakićem do Novljanskog jezera, nakon čega su se uputili na otvorenje izložbe "Jezik sveti mojih djedova, Hrvatsko – bugarska usporednica", koju su otvorili gradonačelnik i veleposlanica Bugarske, a koja je upriličena u POU Novska.

Prisutne je pozdravila ravnateljica POU-a Novska Valentina Opić, rekavši kako se ovom izložbom želi pokazati da su Bugarska i Bugari prisutni u hrvatskoj knjizi od davnina, nakon čega je riječ prepustila profesorici Hrvatskog jezika Danijeli Pauković, koja je govorila o konceptu i poveznicama između Hrvata i Bugara koje su protkane kroz izložbu. "Izložbu smo počeli pripremati prošle godine u suradnji s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Hrvatsko – bugarskim društvom iz Zagreba i Maticom hrvatskom. Izuzetno sam počašćena što smo pokrenuli ovaj veliki projekt, putujuću izložbu, koja je svoj privremeni dom našla u Novskoj" – izjavila je veleposlanica Bugarske Nj. E. Tanya Dimitrova, koja je po prvi put posjetila Novsku. Gradonačelnik Vlado Klasan iskazao je zadovoljstvo jer je u kratkom vremenu ostvarena suradnja na području kulture, te je istaknuo kako se u Novskoj tijekom zadnjih nekoliko godina mogu pogledati vrlo značajne i važne međunarodne izložbe, ustvrdivši kako je ovo  najbolji način na koji možemo približiti kulture dvaju naroda.

"Posjet je održan zahvaljujući inicijativi veleposlanice Kosova, koja je tijekom zadnjeg službenog posjeta Novsku prepoznala kao Grad u kojemu se poštuju vrijednosti žena i cijeni njihov doprinos našem društvu. Žene se nažalost još uvijek bore za svoju emancipaciju, a upravo je Grad Novska pokazatelj da su žene vrijedne poštovanja" – dodaje gradonačelnik Vlado Klasan, koji zajedno sa svojim suradnicima puno radi na promociji Grada u diplomatskim krugovima, a to je naglasila i veleposlanica Bugarske, koja je fascinirana ljepotom našeg Grada. Sve gošće su se složile kako je poziciju Novske potrebno učvrstiti na turističkoj karti Hrvatske, kako bi posjetitelji u što većem broju uživali u ljepotama ovog kraja.