Grad NOVSKA Službene stranice

Češka beseda Općine Lipovljani bira novo vodstvo - Mirko Knjižek nakon 12 godina posljednji put kao predsjednik održao Skupštinu

Češka beseda Općine Lipovljani trenutno broji oko 106 članova, od čega se njih 40-ak posebno ističe kroz postojeće sekcije (folklornu i glazbenu – odrasli i djeca, žensku vokalnu skupinu i literarno izdavačku). Češka beseda Općine Lipovljani je u subotu, 18. veljače održala redovnu godišnju izbornu Skupštinu u Društvenom domu u Lipovljanima. "Posebno raduje što sedmero djece pohađa nastavu na českom jeziku po modelu C, kao i sve ostale aktivnosti koje provodimo s ciljem zaštite čeških kulturnih dobara kroz pjesmu, ples, riječ i pisano slovo" – rekao je Mirko Knjižek. Skupštinu je otvorio predsjednik Mirko Knjižek, koji je zajedno s Tinom Nerad i Miroslavom Lovčaninom izabran u radno predsjedništvo, dok je za zapisničara izabran Ivan Doležal.

Također su izabrani novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Skupštini su nazočili  predsjednica Saveza Čeha u RH Libuše Stranjik, gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, zamjenik načelnika Općine Lipovljani Tomislav Lukšić, te predstavnici brojnih Udruga i Društava s područja Općine Lipovljani. Predstavnici Udruge su protekle godine kao i svaki put sudjelovali u organizaciji Lipovljanskih susreta, organizirali su Dan češke kulture u Lipovljanima i razne književne susrete, te su sudjelovali na brojnim priredbama u Lipovljanima i Novskoj. Predsjednik Češke besede Mirko Knjižek iskazao je posebno zadovoljstvo što su konačno dobili prostor za rad Udruge, dodavši kako su već započeli s adaptacijom prostora za njihove potrebe.

"Manjine su bogatstvo hrvatskog naroda i zato zaslužuju našu potpunu pažnju i potporu. Drago mi je da vam je i Grad Novska mogao pružiti financijsku potporu, jer bez entuzijasta poput vas vaša baština ne bi bila očuvana" – izjavio je gradonačelnik Novske Vlado Klasan. Okupljenima se obratio i zamjenik načelnika Tomislav Lukšić, koji je istaknuo kako je Udruga osim očuvanja češke kulture i tradicije, učinila jako puno i za promociju Lipovljana koji su prepoznati kao multikulturalna sredina. Članovima Češke besede je na ostvarenim uspjesima čestitala i predsjednica Saveza Čeha u RH Libuše Stranjik. Dosadašnji predsjednik lipovljanske Češke besede Mirko Knjižek zahvalio se svim članovima na dosadašnjoj suradnji, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli rad Udruge, te je izjavio kako će se uvijek rado sjećati proteklih 12 godina tijekom kojih je vodio Češku besedu Općine Lipovljani. Po završetku Skupštine održan je kulturno – umjetnički program na kojem su nastupile sekcije lipovljanske Češke besede, ali i gostujuće Češke besede iz  Siska i Zagrebačke županije, te klapa Ogrc iz Novske.