Grad NOVSKA Službene stranice

Col legno za 20 godina Glazbene škole u Novskoj

Col legno za 20 godina Glazbene škole u Novskoj

Ansambl Col legno i Col legno FM zatvorili su tjedan dana koncerata povodom obilježavanja 20 godina Glazbene škole u Novskoj s klasičnim programom sastavljenim od djela Scotta Joplina, Astora Piazzole, Mel Bonis i Frederica Chopina te djela pop glazbe Michaela Jacksona, Gotyea, Adele, Eltona Johna, Davida Guette, Pharella Williamsa na instrumentima koji su dio simfonijskog orkestra, poput flaute, oboe, harfe, trombona, gudača i ostalih instrumenata.

Koncert je održan 13. ožujka u Kino dvorani POU Novska pod vodstvom Darijana Ivezića i koncertne majstorice Jasmine Bojić. Ansambl Col legno, osnovan u rujnu 2013, ansambl je studenata Muzičke akademije u Zagrebu, posebice gudačkih te udaraljkaškog studija. Ansambl je održao svoj prvi javni nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni u listopadu 2013. godine kao gost na koncertu Tatiane Koleve na Ivana Bilić Marimba Weeku, izvodeći posvećeni koncert uz marimbu, vibrafon i komorni orkestar sastvaljen upravo od gudačkih instrumenata i udaraljki.

Dirigent ansambla je bio mladi dirigent Darijan Ivezić, dok je koncertna majstorica bila studentica 4. godine violine Jasmina Bojić. Naglasak djelovanja Ansambla jest na literaturi XX.stoljeća, baziranoj na gudačkom orkestru, kao i na izvedbama i praizvedbama djela hrvatskih autora. Ansambl djeluje i u pop-sastavu pod nazivom “Col legno FM”, koji je debitirao na Danu otvorenog trga krajem rujna 2014., s programom popularne glazbe kako bi instrumente svih komornih i simfonijskih orkestra približili mlađoj publici.