Grad NOVSKA Službene stranice

Dan državnosti Republike Hrvatske – neovisna, samostalna, demokratska i slobodna

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u sjećanje na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, Republika Hrvatska slavi i svoj Dan državnosti, svoju samostalnost i suverenost,  25. lipanj kada je Hrvatski sabor 1991. godine donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Svijeće i vijence kod Spomenika stradalim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku položili su predstavnici svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, predstavnici političkih stranaka kao i gradonačelnik Marin Piletić i zamjenica Marija Kušmiš, a molitvu za sve stradale za Domovinu, predvodio je Milan Vidaković, župnik.

Deklaracijom o proglašenju suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju je donio Hrvatski sabor, 25. lipnja 1991. godine, stvorena je neovisna, samostalna, demokratska i slobodna  država te se taj datum u Hrvatskoj slavi kao Dan državnosti.

U zadnje vrijeme najavljuje se inicijativa za povratak na prvotni datum obilježavanja Dana državnosti, 30. svibanj, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine.