Grad NOVSKA Službene stranice

Dan hrvatskih branitelja – sjećanje na dane ponosa i slave obilježeno otkrivanjem Spomenika u Rajiću

Dragovoljci s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana okupili su se 28. lipnja 1991. godine kako bi branili svoje domove i napadnutu Domovinu. Slabo naoružani, ali odlučni suprotstaviti se neprijatelju, agresorskoj JNA i pobunjenim Srbima, stali su u stroj ispred svog zapovjednika, Milana Čorka, pričuvnog časnika.

Bilo ih je 132 dragovoljca, formacija branitelja koja je prethodila osnivanju 62. samostalne bojne ZNG-a Novska, da bi kasnije prerasli u 125. brigadu HV-a Novska. Tijekom Domovinskog rata postrojba je dala veliki doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja, a mnogi branitelji su bili i pripadnici drugih postrojbi i gardijskih brigada, sudjelujući u ratnim zadaćama posvuda po Hrvatskoj. Kao podsjetnik na prvo postrojavanje, 28. lipanj se slavi kao Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

Novska ima važno mjesto u povijesti Domovinskog rata, a Dan hrvatskih branitelja Grada Novske prilika je da se na dane ponosa i slave s ponosom prisjetimo. Ove godinae misno slavlje i mimohod održan je u naselju Rajić. Nakon mise u crkvi sv. Tome, dragovoljci, mještani, brojni uzvanici prošli su mjestom iza zastava postrojbi i Udruga iz Domovinskog rata do središta Rajića, gdje je svečano otkriveno novo obilježje za sve stradale hrvatske branitelje.

Spomen obilježje na kojem stoje uklesani stihovi M.P. Thompsona:

"Bijeli križ opomenu šalje
Putniče stani, ni koraka dalje
ovdje je palo golubova jato,
a bili su za dom, bili samo za to"

otkrile su Ana i Tena, učenice Osnovne škole Rajić i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova.

Spomen obilježje blagoslovio je Josip Pandžić, župnik. Svijeće, cvijeće i vijence kod Križa položile su obitelji stradalih, ratni suborci, članovi Udruga, izaslanstva i predstavnici vlasti, ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara, izaslanstvo Grada Novske, SMŽ, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, općine Jasenovac, te izaslanstvo DVD-a i UHBDR-a Sveta Klara.

Prvi zapovjednik dragovoljaca, Milan Čorak, podsjetio je na 132 dragovoljca, formaciju branitelja koja je prethodila  osnivanju  62. samostalne bojne ZNG-a Novska, da bi kasnije prerasli u 125. brigadu HV-a Novska. Naglasio je kako je tijekom Domovinskog rata postrojba dala veliki doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja, a mnogi branitelji su bili i pripadnici drugih postrojbi i gardijskih brigada, sudjelujući u ratnim zadaćama posvuda po Hrvatskoj.

Ministar Božinović je rekao da su „branitelji Zapadne Slavonije, od rijeka Save i Kupe, pa do Rajića, zaustavili neprijatelja, ali uz velike žrtve, koje se nikada neće zaboraviti“.

 TONSKI PRILOG: Davor Božinović

 

Gradonačelnik Marin Piletić čestitao je svim hrvatskim braniteljima njihov dan, posebno istaknuvši „kako bi se sjetili svih onih koji su svoje živote utkali u slobodu i neovisnost Republike Hrvatske“.

TONSKI PRILOG: Marin Piletić

 

Prvi put u svečanom obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Grada Novske i komemoraciji sudjelovala je  u povijesnim odorama i počasna postrojba Grada Novske.