Grad NOVSKA Službene stranice

Dan hrvatskih branitelja Grada Novske – sjećanje na dane ponosa i slave

Kako bi obilježili i prisjetili se prvog okupljanja dragovoljaca s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana od  2011. godine, 28. lipanj slavi se kao Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

Na taj dan u vremenima stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske, kako bi branili Novsku i Hrvatsku od srbočetničke agresije, izvršeno je prvo postrojavanje dragovoljaca samostalne satnije Zbora narodne garde Novska.

U stroj su stali dragovoljci, okupilo se tog dana prije 28 godine njih 132, hrabrih i odlučnih kako bi se oduprli nadolazećoj ratnoj mašineriji neprijatelja. Slabi u oružju i jaki u srcu, stali su ispred prvog zapovjednika, Milana Čorka, pričuvnog časnika, kako bi obranili  svoje domove i napadnutu Domovinu.

Bio je to i početak osnivanja  62. samostalne bojne ZNG-a Novska, kasnije 125. brigade HV-a Novska koja je dala veliki doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja tijekom Domovinskog rata. Mnogi hrvatski branitelji su dali svoje živote u akcijama i Novljani ih neće zaboraviti.

Dan hrvatskih branitelja Grada Novske obilježen je svečano, započeo je misom za sve stradale, a kod spomenika podignutog njima u čast položeni su vijenci i upaljene svijeće, uz obitelji stradalih, hrvatski dragovoljci i branitelji, izaslanici Državnog vrha, gradonačelnik Grada Novske sa suradnicima, građani, brojni koji su zahvalni za slobodu.

Dan hrvatskih branitelja Grada Novske na središnjem trgu okupio je mnoge pripadnike postrojbe, svečani prijavak generalu Josipu Luciću podnio je Milan Čorak, ratni zapovjednik, nakon čega je duga kolona branitelja praćena pogledima građana i pljeskom, prošla ulicama Novske.

Novska zauzima važno mjesto u povijesti Domovinskog rata, a Dan hrvatskih branitelja Grada Novske prilika je da se na dane slave s ponosom  treba podsjećati. Svečano obilježavanje prošlo je i uz prigodna događanja, izložbu naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske, izložbu predmeta i fotografija iz Domovinskog rata te zajednički domjenak.